Læger siger nej til forsøg med medicinsk cannabis

1. januar træder en forsøgsordning med medicinsk cannabis i kraft. Lægerne er modstandere, og også Cannabis Danmark og Danske Patienter er kritiske. De opfordrer politikerne til at finde en ordning, som lægerne kan bakke op om. Arkiv

Læger siger nej til forsøg med medicinsk cannabis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syge risikerer at gå forgæves, når de fra 1. januar beder lægen om en recept på medicinsk cannabis.

Forventningerne til en ny forsøgsordning med lægeordineret cannabis er høje hos syge og smerteplagede. Men modstand hos lægerne risikerer at bremse ordningen, inden den er kommet i gang.

- Der mangler kontrollerede forsøg med medicinsk cannabis. Vi har hverken dokumentation for de gavnlige virkninger eller for bivirkninger. Derfor kan vi som læger ikke tage ansvar for at udskrive medicinen, siger Anders Beich, der er formand for de praktiserende lægers videnskabelige selskab, DSAM.

- Hvis en patient kommer til mig, så vil jeg sige, at jeg ikke kan påtage mig at udskrive medicinen. Jeg har hverken erfaring fra andre patienter eller et velbeskrevet videnskabeligt grundlag at læne mig op ad, siger han.

Bag den fire-årige forsøgsordning er et flertal i Folketinget, som med en pulje på 22 millioner kroner har besluttet, at cannabis fra 1. januar skal kunne ordineres til sklerosepatienter, rygmarvsskadede, patienter i behandling med kemoterapi og smertepatienter.

Den største gruppe er de smerteplagede, blandt andre patienter med nervesmerter, og flertallet af dem skal have medicinen udskrevet hos deres praktiserende læge.

Foreningen Cannabis Danmark arbejder for, at flere syge skal have medicinsk cannabis. Ifølge foreningens formand, Rikke Jakobsen, er der store forventninger til ordningen.

- Folk føler sig sikre på, at de fra nytår kan gå op til deres praktiserende læge og få udskrevet medicinsk cannabis, siger Rikke Jakobsen.

Cannabis Danmark har selv presset på for at få politikerne til at sige ja til en forsøgsordning. Men Rikke Jakobsen forstår godt, at lægerne ikke kan støtte ordningen i sin nuværende form.

Hun mener, at man i stedet burde have udpeget en eller to læger i hver kommuner, som med kurser og vejledning skulle blive "cannabis-eksperter".

- I andre lande er det ikke alle læger, der udskriver medicinen. Det vigtigste er, at patienterne ved, hvilke læger de kan gå til, og at de læger har den nødvendige viden.

Hun opfordrer læger og politikere til at blive enige om en ordning, som lægerne kan bakke op.

- Hellere udskyde ordningen et par måneder og bruge tiden på at se, hvordan man har gjort i for eksempel Israel og Canada, siger Rikke Jakobsen.

Kun læger kan udskrive cannabis
1. januar åbner en forsøgsordning med medicinsk cannabis. Men de praktiserende lægers videnskabelige selskab, DSAM, fraråder sine medlemmer at udskrive medicinen. Selskabet mener ikke, at der er tilstrækkelig dokumentation for effekt og bivirkninger.

LÆS her mere om ordningen:

* Et flertal i Folketinget har bestemt, at en afgrænset patientgruppe kan få lægeordineret cannabis fra 1. januar 2018.

* Patienter med følgende indikationer kan blive omfattet af forsøgsordningen: Sklerose, rygmarvsskade, kronisk smertebehandling og kvalme/opkastning efter kemoterapi.

* For alle patientgrupper gælder det, at godkendte lægemidler bør være afprøvet, inden behandling med medicinsk cannabis forsøges.

* Det vil altid være den ordinerende læge, der med inddragelse af patienten beslutter, hvornår medicinsk cannabis skal anvendes i behandlingen.

* Forsøgsordningen skal evalueres efter fire år, og herefter skal det overvejes, om den skal gøres permanent.

* Oprindelig var det planen, at den danske stat skulle købe cannabis i udlandet. Siden har regeringen besluttet at give danske landmænd lov til at producere.

* I forvejen er der en række tilladte cannabis-præparater i Danmark. Men de er syntetisk fremstillede og giver ikke alle en effekt.

* Det bliver lægerne, der skal udskrive den medicinske cannabis, og apotekerne der skal udlevere den.

Derfor siger lægerne nej:

* Der mangler dokumentation for de gavnlige virkninger.

* Der mangler viden om bivirkninger.

* Der mangler forsøg, hvor patienter fordeles tilfældigt til enten at modtage en eksperimentel behandling eller en kontrolbehandling.

* Det er et ikke-godkendt lægemiddel.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet, DSAM, Ritzau.

Læger siger nej til forsøg med medicinsk cannabis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce