BLOMSTER: Arbejdet med næste vinters buketter begynder allerede nu
Kirke Søby: For trafikanterne, der kører på landevejen mellem Assens og Glamsbjerg, er disse uger en ekstra smuk tid. Ikke alene er marker og træer smukt lysegrønne. Hans Peter Jørgensen sikrer samtidig en skøn udsigt til et stort og farvestrålende hav af tulipaner.

På gartneriet, der ligger ved Nørremarksgyden ved Kirke Søby, er der plantet tulipaner på et jordstykke på ikke mindre end seks hektar.

- Det er sidste chance for at se tulipanerne med hoved på, for lige nu er vi i gang med at kappe alle hovederne af, siger Hans Peter Jørgensen.

Tulipanerne er nødt til at få hovedet skåret af, hvis løgene nede i jorden skal blive rigtig store og stærke. Derfor vil de cirka 1,4 millioner tulipaner i det vestfynske gartneri miste hovedet i løbet af de nærmeste dage.

Løgene får efterfølgende ro til at vokse til i nogle måneder - indtil de graves op og lægges på køl inde i gartneriets store køleskabe.

Til sidst drives de frem som struttende tulipaner til flotte buketter, der vil være klar lige til højsæsonen et stykke inde i år 2004.

De vestfynske tulipaner bliver solgt til grossister både på Fyn, i Jylland, Sverige, Norge og sågar på Færøerne.

Og omsætningen er så stor, at Hans Peter Jørgensen også må "snyde" lidt med råvarerne.

- De 1,4 millioner løg, som vi selv producerer, er faktisk ikke helt nok. Desuden er der visse farver, som vi ikke kan levere herfra. Så vi køber omkring to millioner løg ekstra, fortæller Hans Peter Jørgensen.

Nogle af de ekstra tulipanløg bliver købt i Holland, som ellers anses for at være danske blomsterproducenters værste konkurrent.

- Vi må erkende, at hollænderne er cirka 14 dage foran i klima, så de har nogle muligheder, vi ikke har. Til gengæld er de færdige, danske tulipaner af en meget høj kvalitet, fasslår Hans Peter Jørgensen, som da også minder om, at kunderne står sig bedst ved at kikke efter mærket, der viser, at blomsterbuketten kommer fra Danmark.
  • fyens.dk