Her får du tre gode råd fra Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Det kan være lidt svært at gardere sig mod, at ens ægtefælle misbruger ens kreditkortoplysninger, som det er tilfældet i en nylig straffesag om databedrageri.

Men de teknologiske tyveknægte kan man gardere sig mod, fortæller Henning Mortensen.

Fælles for hans følgende tre råd er, at man skal være opmærksom på de ting, der sker og omgiver en på internettet. For ligesom en tyveknægt kan ligge på lur i byens gader, kan en tyveknægt ligge på lur den globale by; internettet.

- Man er altid i farezonen, når man har brugt sit kreditkort på den ene eller anden måde. Man kan jo følge med i, er der et eller andet, som ser underligt ud.

Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

1) Hold øje med transaktioner på din konto

- Man er altid i farezonen, når man har brugt sit kreditkort. Så kan man følge med i, om der er et eller andet, som ser underligt ud. Har jeg lige pludselig betalt for et eller andet på en hjemmeside i New Zealand? Eller har jeg betalt for noget et sted, som jeg ikke har været?

2)Pas på Phishing-mails

- Mange af de kreditkortnumre bliver stjålet via forskellige former for phishing-mails. Phishing-mails er, når jeg skriver til en bred kreds, og giver mig ud for at være en anden. Jeg kunne for eksempel skrive en mail, hvor jeg gav mig ud for at være en landsdækkende avis med en nyhed om ubådssagen. Så ville der nok være mange mennesker, som ville klikke på artiklen. Men på linket kunne der så være ondsindet kodning.

Den anden måde er at give sig ud for for eksempel at være en bank og skrive, at du skal opdatere dine kontooplysninger. Så klikker man og kommer ind på noget, som ligner bankens hjemmeside, opdaterer sine oplysninger og så kommer ens kreditkortoplysninger ud ad den vej. Det sker ofte.

Man kan gå ind og se på den pågældende banks hjemmeside, om der er nogen aktuelle kampagner i gang. Desuden, hvis man er i tvivl, så tast bankens hjemmeside ind i browseren i stedet for at klikke på linket.

3) Hold dig orienteret

- Det kan man gøre ved at downloade Forbrugerrådets app 'Digitalt Selvforsvar', der kommer med information om, når der sker noget banebrydende som en stor Phishing-kampagne. Altså, hvad der sker af forskellige ting på den danske del af IT-nettet. Det kunne for eksempel være, at der er sendt 100.000 emails ud, der giver sig ud for at være fra Danske Bank. Så vil det stå i app'en, og så kan man får en tidlig advarsel.

  • 3305486

    Af:

Mere om emnet

Se alle
Dømt for databedrageri: Stjal over 230.000 fra ekskone

Dømt for databedrageri: Stjal over 230.000 fra ekskone