Vores landsbyer er ikke udkanten
Af: Jesper Hempler, borgmesterkandidat for SF, Longsvej 2, 5300 Kertmeinde

For nyligt besøgte jeg Hindsholm Høstmarked. Jeg kunne ikke undgå at bemærke det stærke fællesskab, stoltheden over området og mangfoldigheden af de lokale fødevarer.

I de samtaler jeg havde, blev det tydeligt, at borgerne godt ved, at skal vi have levende landsbyer, har de selv et stort ansvar. Men kommunen bør selvfølgelig understøtte engagementet.

Landsbyrådets arbejde med udviklingsplaner skal fortsat støttes af en økonomisk indsprøjtning. Teletaxi og Telependler skal fastholdes, og puljen til legemiljøer skal ud at arbejde i landsbyerne. Vi skal også sikre, at der er et godt plangrundlag for fortsat udvikling.

SF foreslår i budgetforhandlingerne for 2018, at der afsættes midler til en såkaldt "Landsbymakeover".

Beboerne kan beskrive projekter, som forskønner eller skaber vigtige mødesteder i deres landsby. Tre - fire byer kvalificerer sig til en finale. De får så, hver et beløb på f. eks. 25.000 kroner til at realisere projektet. 

De færdige projekter bedømmes på en årlig festdag, og vinderne modtager yderligere 25.000 kroner til landsbyen.

Udover at det enkelte lokalsamfund får et fysisk udbytte, vil ideen også betyde, at fællesskabet og sammenholdet bliver endnu stærkere. Samtidigt vil de gode fortællinger kunne skabe positiv resonans vidt omkring.

Vi ønsker en kommune, der hænger sammen. Vores landsbyer er ikke udkanten, men Guldkanten.