Unge, der har oplevet seksuelle overgreb, skal ikke vente mere end tre måneder på behandling

Leder af Center for Seksuelt Misbrugte, Camilla Carlsen Bechsgaard:- Vi er kommet frem til, er, at der helst ikke skal gå mere end tre måneder, før de mennesker, der har oplevet at blive misbrugt seksuelt, får et behandlingstilbud. Det gør en forskel i forhold til at forhindre, man dropper ud af sin uddannelse, stopper med at arbejde eller ryger så langt ned i en depression, at man mister enhver form for erhvervsevne, siger hun. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Unge, der har oplevet seksuelle overgreb, skal ikke vente mere end tre måneder på behandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange unge, der er blevet misbrugt seksuelt, dropper behandling, fordi ventetiden er over to år. Nu håber Center for Seksuelt Misbrugte, at Trygfonden vil støtte nyt projekt, der vil give mulighed for at skære ventetiden ned.

Selv om den professionelle behandling af seksuelle overgreb viser gode resultater, får mange under 30 år ikke gavn af behandlingen.

De dropper ud, fordi ventetiden i flere tilfælde er over to år og ikke er til at finde, når det endelig bliver deres tur. 

Odense Kommune støtter som den eneste kommune i Danmark Center for Seksuelt Misbrugte økonomisk og har som modydelse løbende 15 personer i behandling årligt.

Her er tale om mennesker, som på grund af senfølger efter misbrug i deres barndom, ikke magter at komme i job eller uddannelse. De får hurtigere hjælp og venter "kun" omkring 10 måneder, men der er brug for et nyt og hurtigere tilbud, forklarer lederen, Camilla Carlsen Bechsgaard:

- Derfor er vi lige nu i gang med at søge Trygfonden om midler til et projekt for unge. Vi er kommet frem til, at der helst ikke skal gå mere end tre måneder, før de får et behandlingstilbud. Det gør en forskel i forhold til at forhindre, man dropper ud af sin uddannelse, stopper med at arbejde eller ryger så langt ned i en depression, at man mister enhver form for erhvervsevne, siger hun.

Meningen er at skrue et forløb sammen, hvor centeret kan bevise videnskabeligt, at det gør en forskel for de unge at komme hurtigere i behandling, hvilket kommunerne også har fokus på i en tid, hvor man bliver straffet økonomisk for at have for mange ledige.

Seksuelt misbrugt
 Et seksuelt overgreb er en seksuel handling, hvor den ene part ikke ønsker at deltage. Omfanget af børn og unge der udsættes for seksuelle overgreb kendes ikke med sikkerhed. Den nyeste danske undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2002 viser, at 10 procent af godt 6000 elever i 9. klasse havde været udsat for et seksuelt overgreb, når der tages udgangspunkt i Straffelovens definition.

Hvis man har oplevet seksuelle overgreb i sin barndom eller ungdom, er det muligt for alle i Region Syddanmark at få hjælp på Center for Seksuelt Misbrugte Syd (CSM Syd ved at ringe på 63110712 i alle hverdage mellem klokken 8.30 og 12.00.

Kilde: Center for Seksuelt Misbrugte

 

Prøver at udvikle tilbud

En behandling må i dag maksimalt strække sig over halvandet år - men den venter lidt over 100 mennesker på at få.

Camilla Carlsen Bechsgaard tiltrådte som leder af Center for Seksuelt Misbrugte i Odense 1. januar i år, og hun har i samspil med bestyrelsen indført forskellige udviklingsforløb i et forsøg på at forkorte ventelisten. For eksempel, at det ikke behøver at være den samme hjælpepakke til alle. Nogle har mere brug for et kort og intensivt forløb, andre et lidt længere.

 - Vi har altid fokus på, hvad der er bedst for klienten, og hvad der gør ham eller hende mere livsduelig. Det handler ikke om at spare, eller hvad der passer personalet bedst. Men når vi for eksempel ved, at nogle af de mere velfungerende får det dårligere, når de begynder i terapi, ville det være oplagt at tilbyde et mere intensivt, men kortere forløb, hvor man får et klippekort, så man kan komme igen til senere samtaler. Altså langtidsopfølgning.

- Det har jeg erfaring for er godt, fordi det giver os mulighed for at fange folk igen, hvis de skulle løbe ind i problemer, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Et andet udviklingspunkt er at udbygge de digitale tilbud om hjælp via hjemmesiden, men da det skal gøres ved siden af den almindelige drift, tager det tid at udvikle.

Unge, der har oplevet seksuelle overgreb, skal ikke vente mere end tre måneder på behandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce