Indsigt

Sekretariatschef for dagtilbudsafdelingen hos Odense Kommune, Finn Etzerodt, forklarer, hvorfor det ikke kan lade sig gøre for familien Hørlyck, som bor på grænsen mellem Odense og Nordfyns Kommune, at flytte deres datter til den nærmeste børnehave. Familien har siden foråret været i kontakt med Odense Kommune om at finde en løsning, men intet ser ud til at hjælpe.  

Hvad er reglerne på det her område?

- Kommunerne skal sørge for det nødvendige antal pladser til de børn, der bor i kommunen. Af kapacitetsmæssige grunde er det derfor muligt at lukke ventelisterne for udenbys borgere. Og det er det, som vi har gjort, fordi vi kigger ind i, indenfor de nærmeste år, at skulle skaffe pladser til godt 1000 flere børn i Odense Kommune.

Hvordan ser pladstallet ud i Odense Kommune?

- Vi har i alt ca. 10.000 pladser i kommunalt regi til børn i alderen 0 til 6 år.

Hvorfor kan det ikke lade sig gøre, når det ikke er nogen økonomisk omkostning for Odense Kommune?

- Problemet her er, om vi har pladser nok. Det handler ikke om økonomi, men om pladser. Vi har lukket ventelisten til plads for alle børn, der bor udenfor kommunen. Hvis vi åbner op for ventelisten, så åbner vi for alle, der skriver sig op - så det gælder ikke kun en enkelt  plads. Det er meget vigtigt at understrege, at vi lukker af kapacitetsmæssige grunde - ikke af økonomiske grunde.

Hvor længe er ventelisten lukket?

- Vi har lukket ventelisten frem til 10/10 2017. Det vil sige, at vi omkring 1. oktober vurderer, om der skulle være enkelte steder, hvor det vil være muligt at lukke ventelisten op igen for udenbys borgere. Vi skal så bare være klar over, at det kan åbne op for behov nogle år frem i tiden.

Familien har selv kontaktet børnehaven i Lumby, og de mener, at der er plads til deres datter, men mangler kun en godkendelse fra jer. Det har vel ikke noget med mangel på pladser at gøre, som der påstås fra Odense Kommunes side?

- Det er korrekt, at der ikke ser ud til at blive fyldt op i Lumby børnehave. Men du skal ikke bare se, hvordan det ser ud nu, i morgen eller til september, men i et længere perspektiv på ét eller to år frem. Og det er ikke muligt at åbne ventelisten for en enkelt familie - åbner vi ventelisten, åbner vi for alle, også for behov, der ligger ud i tiden.

Bør man ikke tage særligt hensyn til dem, som lever i grænselandet mellem to kommuner, så de ikke kommer ud for den slags situationer?

- Jo, selvfølgelig, hvis det er muligt. Vores opgave er først og fremmest at skaffe pladser til børnene i Odense Kommune. Og vi har et nøje øje med det stigende børnetal.

Hvad er mulighederne for familien?

- Vi kigger på det løbende for hvert kvartal. Hvis det viser sig, at der er mulighed for at åbne nogle pladser enkelte steder, gør vi det. Men igen er det vigtigt at pointere, at det ikke kun handler om en plads her og nu - det er også et spørgsmål om pladssituationen i årene frem.

 

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
13
Familie mellem to kommuner: - Det gør ikke livet lettere, at vores datter havner i børnehaven længst væk

Familie mellem to kommuner: - Det gør ikke livet lettere, at vores datter havner i børnehaven længst væk