11 papegøjer er på kort tid flyttet ind hos Dorte Skovhus og Gitte Jensen, som nu inviterer lokale børn til at aflevere deres brugte sutter og møde de intelligente fugle. For fuglenes, børnenes og byens skyld.

Søndersø: - Jeg elsker simpelthen den papegøje.

Gitte Jensen smiler bredt, idet hun træder ind i volieren og får øje på den grå papegøje, som sidelæns flytter sig mod hende på grenen. 

- Vi havde bare kemi fra dag ét. Papegøjen hedder Freja, er af racen Grå Jaco og den første papegøje, der kom ind i Gitte Jensens liv. Og det er lige så meget Freja, der har valgt Gitte Jensen som omvendt, for papegøjer er enmandsfugle, der knytter sig til et menneske, forklarer Dorte Skovhus, der har sin egen fugl på skulderen.

Idéen kom fra, at børn kan give deres sutter til julemanden til jul, og så er det papegøjerne og ikke julemanden, man kan give dem til her.

Dorte Skovhus

Siden januar har de to boet sammen i Søndersø, hvor de har plads til deres fælles interesse: papegøjer. De har 11 i alt, og derudover har de også to røde parakitter, 16 høns og to haner, fem ænder - tre moskusænder og to løbeænder, tre hunde og to kælegrise. For Gitte Jensen og Dorte Skovhus er vilde med dyr. Alle dyr.

For nylig kom de i tanke om, at de kunne give lokale børn en oplevelse ved at møde fuglene, og at papegøjerne kunne få glæde af det gamle legetøj eller de brugte sutter, som børnene alligevel ikke skulle bruge længere.

- Idéen kom fra, at børn kan give deres sutter til julemanden til jul, og så er det papegøjerne og ikke julemanden, man kan give dem til her, siger Dorte Skovhus.

Plads til lidt af hvert

Interessen for at møde de mange dyr har indtil videre været stor fra både børn, og dem, der ikke har haft legetøj derhjemme, som har været i genbrugsbutikker for at finde det. De to kvinder kan begge lide at få besøg i hjemmet, men især for Dorte Skovhus gør det en vigtig forskel, for hun har angst og svært ved at forlade huset.

- Jeg vil gerne være social, men jeg er det ikke. Jeg vil gerne gøre ting, der er anderledes, men på hjemmefronten, siger hun.

Gitte Jensen har heller ikke noget behov for at komme hjemmefra, for hendes ryg klarer ikke lange bilture. Derfor sørger de for at skabe aktiviteter og muligheder på den grund, de bor på, via forskellige Facebook-grupper. De muligheder vil de gerne dele med andre. Der er en gruppe for folk, som kan komme og bruge deres store grund som hundeskov, hvor hunde kan løbe frit, en gruppe for kælegrisene og en gruppe for fuglene.

Og selvom hensigten med det hele er at binde byen og fælles interesser tættere sammen, har det også givet en uundværlig gave til de to dyreelskere, forklarer Dorte Skovhus:

- Vi har fået sponsoreret et sikkerhedsanlæg fra fuglesiden, så Gitte kan sove om natten.

Forladte fugle

Det var slet ikke meningen, at hjemmet skulle blive til et fuglehus, men mange af papegøjerne har fysiske handicap, der gør dem svære at sælge. Dorte Skovhus og Gitte Jensen kan ikke bære, hvis fuglene skal skifte ejer hvert andet øjeblik, og derfor har de tilbudt dem et godt og blivende hjem.

- Det er egentlig det, der har været kernen i vores fuglesamling, siger Gitte Jensen.

Men papegøjer er krævende dyr, og nu er det slut med flere fugle. Det markerer deres senest ankomne papegøje, Punktum.

- Og det var det jo så alligevel ikke helt, siger Dorte Skovbo.

For der kommer en ny inden så længe. Den sidste altså.

 

  • fyens.dk