Siham Karzoun kom alene til Bogense, og hun mener, at flygtninge selv skal tage initiativ til at lære danskere at kende. Nu arbejder hun i køkkenet på Bogense Heldagsskole.

Bogense: Den første dag, Siham Karzoun boede i sin lejlighed i Bogense, gik hun op og bankede på hos overboen og præsenterede sig, og da hun hørte, at overboen var syg, gik hun ud for at købe ind til en kyllingesuppe til manden.

Det resulterede i et venskab, og at overboen få dage senere var chauffør, da Siham Karzoun var indkaldt til møde på Søndersø Rådhus.

Det er os, der er flygtninge, vi behøver dem, mere end de behøver os.

Siham Karzoun, om at henvende sig til naboerne

Den oplevelse understreger den syriske kvindes pointe om, at flygtninge, der kommer til et nyt land og en ny by, selv skal tage initiativ til at møde deres nye naboer. Banke på døren, præsentere sig, invitere på kaffe eller mad.

- Det er os, der er flygtninge, vi behøver dem, mere end de behøver os, siger hun om de danske naboer.

Siham Karzoun kom til Bogense for tre år siden fra Aleppo i Syrien via blandt andet Tyrkiet og Grækenland. En rejse, der varede cirka 11 måneder. Undervejs fulgtes hun blandt andre med sin søster, sin bror og hans familie, men hun var den eneste af dem, der havnede i Danmark.

Nu har hun sagt ja til at være rollemodel, når Jobcenter Nordfyn får gang i et projekt, der skal få flere flygtningskvinder i job.

Biologi og psykologi

Siham Karzoun arbejder i dag som køkkenmedhjælper 10 timer om ugen på Bogense Heldagsskole, hvor hun sætter eksotisk krydderi på maden og introducerer elever og personale for det arabiske køkken.

- Det glæder mig at se, når de nyder maden og hygger sig, siger hun.

Den 58-årige kvinde har netop fået bevis på, at hun har bestået en prøve i fødevarehygiejne.

- Jeg fik en score på 90 (90 procent rigtige svar), siger hun og viser stolt beviset frem på sin telefon.

Før jobbet på heldagsskolen har Siham Karzoun arbejdet med rengøring på Nordfyns Højskole først i praktik og derefter som lønnet medarbejder.

Hjemme i Syrien arbejdede hun som biologilærer og har også et diplom i psykologi med speciale i børn fra 13 til 18 år, og allerhelst vil hun da også arbejde med biologiundervisning på en skole.

Og aller-allerhelst vil hun tilbage til Syrien.

- Det er mit hjemland, siger hun, mens øjnene løber over.

  • Rasmussen_Betty_(2015)_032

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers redaktion på Nordfyn. Tidligere har jeg arbejdet som lokaljournalist på Midtfyn og i Assens og endnu tidligere som nyhedsredaktør og redaktionssekretær på Fyens Stiftstidendes hovedredaktion i Odense.