Adla Koze er 34 år og syrisk flygtning. Hun er i praktik på Søndersøskolen, og efter sommerferien fortsætter hun som vikar i 20 timer om ugen.

Søndersø: Det kan godt være, børnene i 0. og 1. klasse på Søndersøskolen ind imellem griner lidt af Adla Koze, fordi hun bruger et dansk ord forkert eller har en anderledes udtale. Men det gør hende ikke noget.

- Det er ikke vigtigt for mig. Jeg er taknemmelig over for børnene, for de hjælper mig meget med det danske sprog, siger den 34-årige syriske kvinde, der er i praktik to dage om ugen som lærerassistent i de små klasser på skolens afdeling Nordmark.

Jeg vil ikke have penge fra kommunen. Og det er mit job. Vores hus er hele familiens, men jobbet er mit.

Adla Koze

Praktikant-kasketten skal hun dog kun bruge frem til sommerferien, for efter ferien er hun ansat som lønnet vikar i 20 timer om ugen fordelt på tre dage.

Aftalen om lønnet ansættelse er netop faldet på plads den dag, avisen møder Adla Koze, og derfor er det en glad kvinde, der ser frem til, at hendes løn betyder, at hendes mand kan skrue lidt ned for arbejdstempoet, for i dag har han både job i Nordfyns Kommune og som tolk i Dansk Flygtningehjælp.

Begyndte som avisbud

Adla Koze er en af de to rollemodeller, som Jobcenter Nordfyn har fundet til et kommende projekt, der har som formål at få flere flygtningekvinder ind på arbejdsmarkedet.

Hun kom til Danmark og Nordfyn for 13 måneder siden og bor nu i Søndersø med sin mand og to børn på otte og fem år. Familien kommer fra det nordøstlige Syrien tæt på den tyrkiske grænse og boede først i Tyrkiet i tre år efter flugten fra krigen i hjemlandet.

Men det var svært at finde arbejde i Tyrkiet, og arbejde er vigtigt for Adla Koze og hendes mand.

Derfor gik der heller ikke mere end et par måneder efter ankomsten til Nordfyn, før Adla Koze havde skaffet sig et job som avisbud. Ikke fordi det var et ønskejob for hende med en universitetsuddannelse i engelsk litteratur i bagagen.

- Men det var vigtigt at have et job. Jeg vil ikke have penge fra kommunen, siger hun. Og det er mit job. Vores hus er hele familiens, men jobbet er mit.

Ved siden af jobbet på Søndersøskolen går Adla Koze på sprogskole i Odense, og her nærmer hun sig afslutningen på Dansk 3, der består af seks moduler.

  • Rasmussen_Betty_(2015)_032

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers redaktion på Nordfyn. Tidligere har jeg arbejdet som lokaljournalist på Midtfyn og i Assens og endnu tidligere som nyhedsredaktør og redaktionssekretær på Fyens Stiftstidendes hovedredaktion i Odense.