Rød blok: Støjberg ændrer forklaring om ulovlig instruks

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ændrer forklaring i sagen om sin ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller på landets asylcenter, mener flere oppositionspolitikere på et samråd torsdag eftermiddag.

Rød blok: Støjberg ændrer forklaring om ulovlig instruks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udlændingeministeren beskyldes for at ændre forklaring i sagen om adskillelse af mindreårige asylægtepar.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er torsdag eftermiddag i samråd. Her skal hun redegøre for sin ulovlige instruks om at adskille alle mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller på landets asylcentre.

Sagen blussede op, da Politiken i slutningen af maj berettede, at ministeren ifølge anonyme kilder blev advaret, før hun 10. februar 2016 udsendte en pressemeddelelse om, at alle unge asylpar skulle adskilles.

Støjberg har hele vejen igennem afvist, at hun blev advaret. Men på samrådet har hendes forklaring ændret sig, mener flere af de fremmødte oppositionspolitikere.

Blandt andre Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen:

- Ministeren har ændret forklaring fra 21. maj, hvor hun udtalte, at det var ministeriets vurdering, at instruksen ikke var ulovlig. Nu siger ministeren, at det slet ikke var en instruks, og at den derfor ikke blev vurderet, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun henviser til, at Støjberg på samrådet siger, at hun rettede i en pressemeddelelse uden vide, at den efterfølgende ville blive opfattet som en "instruks" i systemet.

Der var ifølge Støjberg "mildt sagt" en del "grundige diskussioner" i ministeriet om sagen. Men der var ikke diskussioner om, hvorvidt pressemeddelelsen var ulovlig, betoner ministeren på samrådet.

- På det tidspunkt, hvor vi arbejdede med pressemeddelelsen, har dokumentet ikke karakter af en instruks.

- Derfor blev der selvsagt heller ikke foretaget en juridisk vurdering af, om pressemeddelelsen efter sin ordlyd ville være lovlig, hvis den efterfølgende skulle læses som en instruks over for Udlændingestyrelsen.

Til Johanne Schmidt-Nielsen svarer Støjberg, at der ikke er noget "fikumdik" i, om hendes udmelding var en pressemeddelelse eller instruks.

- Det blev udformet som en pressemeddelelse - og i mangel på andet skriftligt materiale bliver det en instruks. Derfor brugte jeg ordet instruks i det interview, du henviser til.

- Men det ændrer ikke på, at intentionen ikke var at pålægge Udlændingestyrelsen en ulovlig praksis.

Alternativets udlændingeordfører, Josephine Fock, vil vide, hvorfor Støjberg ikke greb ind, da hun blev klar over, at hendes pressemeddelelse var blevet til en ulovlig instruks. Ministeren svarer:

- I mangel af andet skriftligt materiale bliver pressemeddelelsen opfattet som en instruks. Det ændrer ikke på, at man hele tiden administrere efter gældende lov. Man bryder ikke dansk lovgivning eller internationale konventioner.

- Skulle man gribe ind, når der ikke sker ulovlig praksis? Det har jeg meget svært ved at se.

OVERBLIK: Støjberg skal stå skoleret om ulovlig instruks
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kommet i uvejr, efter Politiken har afdækket, at hun gav instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller - trods advarsler fra embedsmænd.

Torsdag eftermiddag er ministeren i samråd i sagen.

Få et overblik over forløbet her:

* Januar 2016:

Efter en diskussion om "barnebrude" i Sverige, oplyser Udlændingestyrelsen til Berlingske, at der kun i "ganske få tilfælde" bor mindreårige asylansøgere sammen med en ægtefælle over 18 år på danske asylcentre.

* Februar 2016:

I en pressemeddelelse oplyser Støjberg, at ingen asylansøgere under 18 år må bo sammen med en ægtefælle eller samlever. De skal skilles ad og bo hver for sig.

Pressemeddelelsen bliver noget usædvanligt sendt til Udlændingestyrelsen som instruks, uden at departementschefen eller andre embedsmænd fra Udlændinge- og Integrationsministeriet har skrevet under.

Støjbergs ministerium spørger jurister i Justitsministeriet til råds og får at vide, at det kræver en konkret og individuel vurdering, før asylpar kan skilles ad.

* Marts 2016:

Over for Folketinget fastholder Støjberg, at ingen mindreårige asylansøgere skal indkvarteres med deres ægtefælle.

Et ægtepar klager til Folketingets Ombudsmand over at være blevet adskilt. Ombudsmanden tager sagen op.

* Juli 2016:

Udlændingestyrelsen udsender nye retningslinjer med en konkret og individuel vurdering af sagerne. Tidligere adskilte asylpar bliver igen indkvarteret sammen.

* Marts 2017:

Ombudsmanden udsender sin endelige redegørelse. Konklusionen lyder, at Støjbergs instruks var ulovlig og sagen "særdeles kritisabel".

* Maj 2017:

Politiken beretter, at Støjberg blev advaret om, at det kunne være ulovligt at adskille ægteparrene. Mindst to centralt placerede embedsmænd forsøgte ifølge avisens oplysninger at advare ministeren.

Dagen før, Støjberg udsendte sin instruks, gjorde en mail ifølge Politiken opmærksom på juridiske problemer. Det afviser Inger Støjberg.

Støjberg har erkendt, at hun selv tog undtagelser om en individuel behandling ud af instruksen. Hun afviser, at hun pressede embedsmænd til at bryde internationale konventioner. Eller at hun er blevet advaret mundtligt eller skriftligt.

Kilder: Politiken, Altinget, Berlingske og Ritzau.

Rød blok: Støjberg ændrer forklaring om ulovlig instruks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce