Avisen talte fredag med tre gymnasieelever fra Tornbjerg Gymnasium. Ingen af dem går ind for et forbud mod alkohol på ungdomsuddannelser. Det er ikke nødvendigt, mener de.

Alkohol er en naturlig del af fællesskabet på en ungdomsuddannelse.

Det mener de tre gymnasielever Tanja Sandholt, Ahmad El-Faramawi og Kasper Clowes, der alle går i 1g på Tornbjerg Gymnasium.

Avisen fangede dem fredag under deres frokostpause for at høre deres holdning til alkohol på ungdomsuddannelserne.

- Man kan sagtens lade være med at drikke alkohol og stadig have det sjovt. Det kender vi nogen, der gør. Men når man er til en fest og ikke lige kender så mange, så er det nemmere at løsne op, hvis man har fået lidt alkohol, mener Kasper Clowes.

De andre to nikker. Især Ahmad El-Faramawi kan godt genkende den der med, at alkohol kan have en positiv virkning.

- Jeg kan godt være meget genert, når jeg ikke kender nogen. Så kan alkohol være med til at flytte grænserne lidt. Jeg tør lidt mere og kommer til at snakke med nogen, som jeg ellers ikke lige ville snakke med.

Forbud duer ikke

Ifølge en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Blå Kors, mener 53,3 procent i Region Syddanmark, at det skal være forbudt for ungdomsuddannelser at sælge alkohol til unge under 18 år. På landsplan er det 54,2 procent.

Men det duer ikke med et forbud, mener de tre kammerater.

- Vi har ikke ret mange fester her på gymnasiet. Der er måske fire fredagsbarer og fire gymnasiefester på et helt år. Og hvis der ikke blev serveret alkohol til alle, så ville der ikke komme ret mange. Så ville man holde en fest et andet sted, siger Kasper Clowes.

- Jamen, kan man ikke have det sjovt uden alkohol?

Jo, mener Tanja Sandholt. Men det er ikke det samme.

- Det er bare blevet måden at være sammen på til fester. Og det er jo ikke sådan, at folk drikker sig fra sans og samling. Vi hygger os med det, forklarer hun.

Tanja Sandholt kan kun huske en enkelt gang, hvor nogen havde fået for meget at drikke til en gymnasiefest.

- Vi var to grupper, der dansede ude på dansegulvet. Pludselig var der nogen kommet til at skubbe til nogen andre, og de begyndte at diskutere højlydt med hinanden. Men det tog kun et øjeblik, og så var der styr på det igen, fortæller hun.

Til festerne bliver der kun solgt øl og alkohol blandet med sodavand, som for eksempel Breezer. Og der er vagter og lærere, der holder øje med, at de unge ikke drikker for meget.

- Hvis nogen er blevet for fulde, så bliver de sendt hjem. Der er hele tiden nogen, der holder øje med os og passer på os, forklarer Ahmed El-Faramawi.

Alle er de enige om, at det ikke er nødvendigt med et forbud.

- Selvfølgelig er der da indimellem nogen, der får det skidt, fordi de har drukket for meget. Men generelt har vi et sundt forhold til alkohol, siger Kasper Clowes.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktion i Odense. Jeg skriver både til Fyens.dk, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Jeg har tidligere været mad- og boganmelder på avisen, arbejdet som webjournalist og været nyhedsredaktør på den tidligere radio Klubben i Fynske Medier, Jeg bor i Odense med min datter.

Mere om emnet

Se alle
Undersøgelse: Flertal vil forbyde salg af alkohol på ungdomsuddannelser

Undersøgelse: Flertal vil forbyde salg af alkohol på ungdomsuddannelser

Skal aldersgrænsen op?: Organisationer vil stoppe unges druk

Skal aldersgrænsen op?: Organisationer vil stoppe unges druk

Selskab får bøde for at reklamere med drukture til Prag

Selskab får bøde for at reklamere med drukture til Prag