Borgerlønnens utopia


Borgerlønnens utopia

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark Debat. 

Terkel Gad Pedersen skriver et langt indlæg lørdag om borgerlønstanker i Danmark. Med bare knap 6000 kr. pr. måned - det halve til børn under 18 og mere til pensionister - vil han sikre mere arbejdskraft og besparelser i det offentlige for milliarder.

Men borgerløn har allerede været prøvet flere steder i verden, både storstilet og i småskala, og hver eneste gang har det fejlet. Ikke de første år - der kan folk godt huske, hvad det vil sige, at yde før man må nyde, men på sigt gør det folk dovne, når de kan få betalt alle livsfornødenheder uden at røre en finger. Og så går samfundene til. Se bare f.eks. Nauru og Cuba. 

Dertil er der den praktiske gennemførsel. Først skal man lige finde 400 milliarder kr. på statsbudgettet til at igangsætte projektet, dernæst skal man overbevise hele venstrefløjen om, at de fattigdomsgrænser og overførselsindkomster vi har i dag, skal være markant lavere, for at det kan gennemføres. Dernæst skal man huske, at der vil være en kø på millioner af mennesker fra det øvrige EU, for at komme ind i vores borgerløn-utopia - For dem er 6000 kr./md mange penge for ingen ting. Det har ikke sin gang på jord, hvor besnærende det end måtte lyde.

Løsningen er i stedet, at simplificere regelsættene for overførselsindkomster, så de ikke fylder 30.000+ sider og skattereglerne så f.eks. Skat også kan finde ud af dem. Det vil i sig selv kunne frigive mange af de besparelser, som TGP taler om. Og det kan gøres uden de store negative konsekvenser, som borgerløn vil medføre. Så hvis nu rød og blå stue kunne enes om, at det var klogere at bruge krudtet på at skabe et simplere regelsæt, end at mundhugges, så kunne vi nå langt. Sæt igang.

Borgerlønnens utopia

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce