Traditionen tro anløb kongeskibet Dannebrog torsdag eftermiddag Svendborg som led i årets forskolesejlads.

Svendborg: Set med en lægmands øjne er der ikke noget at komme efter. Menig Emil Darville løfter sablen på de rigtige tidspunkter og taler i det behørige kommandosprog, som han står vagt ved foden af landgangsbroen.

Ikke desto mindre er han her, i uniformen som værnepligtig om bord på kongeskibet Dannebrog, for at lære. Alt fra hvordan man titulerer de kongelige til hvordan man redder dem, hvis det nu skulle blive nødvendigt. Og ikke mindst hvordan man overhovedet holder dem flydende, når de sommeren over skal sejles rundt i de danske og nordiske farvande.

Det er derfor, kongeskibet torsdag eftermiddag pludselig var at finde fortøjet ved Honnørkajen i Svendborg Havn.

Hvert år kommer skibet til den sydfynske hovedstad, når det skal ud på den såkaldte forskolesejlads, forklarer Sten Bilde, der er orlogskaptajn i Søværnet og næstkommanderende på Dannebrog.

- Det er en træningssejlads, hvor de nye værnepligtige blandt andet skal lære navigation, sømandskab, vilkår for de kongelige, når de er om bord, så skibet kan klarmeldes til dronningen, når hun går om bord i København 3. maj, siger han.

Godt at øve i Svendborgsund

Sommertogtet rundt i Danmark begynder 3. maj, når rundt til alle landsdele og de tre nordiske hovedstæder og varer indtil september.

Dronningen kommer ikke til Svendborg, men det gør hendes skib så alligevel hvert år.

- Vi sejler ofte her i det sydfynske, for det er snævert farvand, der er godt at øve sømandskab i, og havnen er god til fortøjningsøvelser, siger Sten Bilde.

Samtidig giver opholdet i Svendborg de menige en god mulighed for at vænne sig til at håndtere offentlighedens interesse og henvendelser, forklarer den næstkommanderende.

Indtil videre er Emil Darville ikke skræmt. Han har tidligere sejlet med skoleskibet Danmark, så han har prøvet både uniform og nysgerrige blikke før.

- Men man skal da lige vænne sig til at stå med en sabel, bevægelserne og at sige de rigtige ting. Bare sproget er en udfordring. Det er ikke fordi, jeg taler grimt, men man skal lige tænke over, hvad man siger. Det skal jo være pænt, siger han.

Dannebrog ligger i Svendborg Havn natten over og sejler igen fra byen klokken 10 fredag formiddag. Herfra går turen op i Kattegat, og siden til Mariager Fjord, Isefjord, og Aarhus Bugt.

  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.

Mere om emnet

Se alle
15
Stor omvej til Svendborg: Kongeskibet sejlede den "forkerte" vej rundt om Fyn

Stor omvej til Svendborg: Kongeskibet sejlede den "forkerte" vej rundt om Fyn

Se afgangen: Kongeskibet Dannebrog har lagt fra Svendborg Havn

Se afgangen: Kongeskibet Dannebrog har lagt fra Svendborg Havn