Af: Jan Achton Simonsen, Skippergade 18, Marstal

Indtil for godt en måned siden var mit kendskab til sygehusvæsnet bygget på pressens omtaler og min brors elendige og langstrakte sygdomsforløb og død, tæt knyttet til Herlev Hospital.

I mit tilfælde førte en afføringsprøve til en kikkertundersøgelse på OUH Nyborg, med foreløbigt svar samme dag. 95 pct. sandsynlighed for kræft i tyktarmen. Hurtigt efter møde på OUH Svendborg, forberedelse til kommende operation. Et par dage senere scanning og blodprøver mv. Hele vejen igennem foretaget af kompetente, venlige og empatiske personaler. Korte ventetider og hensyntagen til færgetider fra Ærø.

Indlæggelse på OUH Svendborg onsdag den femte om morgenen med henblik på operation. Pårørende ved siden af til narkosen virkede, og pårørende igen til stede på opvågningsstuen fem timer senere. Igen omgivet af fantastisk personale. Herefter anbragt på stor to-sengsstue med havudsigt, og alt hvad den kunne trække. Hvordan går det? Gør det ondt? Er der noget, du vil have? Er der noget, du vil spørge om? Hvad kan vi hjælpe dig med? Fantastisk. Og forplejningen helt i top. Flere velsmagende og varierede retter. Kaffe, the, juice, saftevand og frisk frugt tilgængeligt 24/7. Altid pænt og rent.

Det, som slog mig som forholdsvis dårlig patient, var: Personalet fra øverst til nederst. De går på arbejde døgnet rundt, året rundt, omgivet fortrinsvis af "gamlinge" som jeg selv iført slåbrok og støttestrømper, udrustet med stativer, med ditten og datten dinglende og daskede i poser, som enten skal tømmes eller fylde 24/7.

Trods de altid er omgivet af blege, gennemsigtige gespenster, i mere eller mindre jammerlig forfatning, oplevede jeg i min ugelange indlæggelse kun venlighed og oprigtig interesse. Alle ansatte vidste, hvem tilfældet var helt ned i detaljen. Alle havde tid til en snak, og som en ung sygeplejerske sagde: "Hun glædede sig til at gå på arbejde, fordi de i personalet havde det så godt indbyrdes. Og jeg er helt sikker på, at det, hun sagde, giver hele den positive ånd på den afdeling.

Jeg ved, at tak kun er et fattigt ord, men det er alt, hvad jeg kan give jer.