Svendborg Fjernvarmes investering i gigantisk elkedelanlæg til otte millioner kroner skal skaffe billigere fjernvarme.

Svendborg: Man bygger en kæmpe elkedel, der kan rumme 5000 liter vand. Så køber man noget billigt overskudsstrøm fra nogle nordtyske vindmøller til opvarmning af vandet. Og på bundlinjen får man formentlig en lavere fjernvarmepris til glæde for forbrugerne i Svendborg.

Det er den korte historie bag det 25 megawatt store elkedelanlæg, som Svendborg Fjernvarme indviede på Bodøvej torsdag formiddag. Projektet til godt otte millioner kroner har været undervejs i næsten to år, og det har indtil videre vist sig at være en fantastisk god investering.

- Vi har prøvekørt anlægget i tre uger i februar, og i den periode har vi haft en besparelse på en halv million kroner i forhold til det, som vi ellers skulle have kørt med, forklarer Carl Madsen, direktør i Svendborg Fjernvarme.

Der har været budgetteret med, at anlægget skulle kunne betales tilbage i løbet af otte-ti år, men med den nuværende økonomi ser det ud til, at det kan gøres væsentligt hurtigere. Carl Madsen understreger dog, at man har haft heldet med sig i indkøringsfasen, og at det langt fra er sikkert, at man også i fremtiden vil kunne købe den overskydende tyske vindenergi til samme pris.

- Men vi forventer, at en forbruger vil kunne få en besparelse på 200-300 kroner om året, og derudover er det vigtigt at sige, at det her er fuldstændig fusions- og CO2-neutralt, fordi det er produceret på vindmøller, siger fjernvarmedirektøren.

Det er Dan Gjelstrup, der har været projektleder på det store elkedelanlæg, og han fortæller, at man med det nye anlæg nu kan skifte mellem indkøb af olie, gas og vindenergi og hver dag kan sidde som på børsen og købe den energiform, der er i bedst kurs.

- Det giver bedre muligheder for at skaffe energi til en god pris, og samtidig har vi i flere år snakket om, at vi skal en anden vej end brugen af gas, siger projektlederen.

Svendborg Fjernvarme vil i april eller maj holde åbent hus for alle, der kan have interesse i at se nærmere på det store elkedelanlæg på Bodøvej.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers redaktion i Svendborg, hvor jeg jagter alle former for nyheder. Jeg skriver både til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Er bosat i Svendborg med min familie og uddannet på Danmark Journalisthøjskole i 1994.