Dommen falder onsdag: Sag om forgiftning er højst usædvanlig

Retten i Odense. Danmarks Domstole. Arkivfoto: Katrine Becher Damkj¾r

Dommen falder onsdag: Sag om forgiftning er højst usædvanlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 57-årig kvinde er tiltalt for at forsøge at forgifte sin ældre far gennem et år. Onsdag falder afgørelsen i Retten i Odense.

Tirsdag fortsatte den usædvanlige retssag mod en 57-årig kvinde, der er tiltalt for igennem længere tid at have forgiftet sin ældre far med blandt andet saltsyre og rengøringsmidler ved at tilføje det til hans mad- og drikkevarer.

Tidligere og nuværende plejepersonale på faderens odenseanske plejecenter kunne mandag i Retten i Odense fortælle, at de gennem længere tid har haft en mistanke om, at datteren forgiftede sin far. Mistanken fra personalets side af opstod, fordi faderen i flere tilfælde er blevet indlagt på hospitalet efter datterens besøg.

At den ældre mand blev indlagt på sygehuset var ikke normalt, da manden normalt er ved godt helbred.

Selv hævdede datteren, at forholdet til faderen er godt, og at hun aldrig gav ham mad eller drikke, når hun var på besøg på plejecenteret. Plejepersonalet kunne berette om det modsatte i flere tilfælde.

Den 57-årige kvinde havde mandag lommetørklæder med ind i retten, og især inden hun trådte ind i retslokalet, måtte hun flere gange ryste på hovedet og tørre tårer ud af øjenkrogen.

Tirsdag kunne kvinden igen sidde i retslokalet i Retten i Odense og lytte til plejepersonalets vidneforklaringer, der viste et billede af, at kvinden i flere tilfælde har givet den ældre mand noget at drikke under sine besøg.

Under vidneforklaringer sad hun med flere pallietstofstykker i forskellige farver i hænderne, så de blev holdt beskæftiget.

En mandlig plejer forklarede, at han sammen med en kollega den 21. marts 2016 havde fundet to glas ved faderesn natbord, efter datteren havde været på besøg. De to glas lugtede kraftigt at et opløsningsmiddel.

- Det var så kraftigt spædet op, at der var en oliehinde på overfladen. Vi har længe mistænkt det her med, at datteren forgifter ham, og derfor tænkte jeg, at nu har vi the smoking gun, fordi vi havde de to glas på natbordet, forklarede den mandlige plejer tirsdag i retten.

Anklager Klaus Lauridsen kunne tirsdag i retten fortælle, at Beredskabsstyrelsen i en analyserapport har konkluderet, at indholdet i glassene blandt andet var almindeligt saftevand spædet op med saltsyre og et petroleumsprodukt.

Sagen kort.
Den 57-årige kvinde er tiltalt for at have begået og til dels forsøgt at begå vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter mod sin ældre far.Det skulle være sket mellem den 24. marts 2015 og den 22. marts 2016.

Hun har ifølge anklageskriftet adskillige gange udøvet den særlig rå, brutal eller farlige vold mod sin far ved skjult at have tilføjet ikke-ordineret medicin og skadelige kemikalier som clozapin (skizofrenimedicin), saltsyre, siliconeolie, rengøringsmidler og petroleumsprodukter til drikke- og madvarer.

Derudover har hun den 22. marts 2016 ved sin anholdelse under et besøg medbragt beholder med clozapin og gemfibrozil, en beholder med et petroleumsprodukt og et fosforsyreholdigt rengøringsmiddel, en drikkeyoghurt indeholdende saltsyre forurenet med siliconeolie, en forstøverspray indholdende saltsyre og et rengøringsmiddel og en sprøjteflaske med ethanol.

Kvinden blev anholdt den 22. marts 2016, og hun blev senere tiltalt for forsøg på manddrab.

Efter Retslægerådets sagsrapport løslod Anklagemyndigheden kvinden den 27. januar i år, og tiltalen blev nedjusteret til at have udøvet vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter.

Sagen bliver afgjort onsdag klokken 11.

Kræver ubetinget fængsel

Både specialanklager Klaus Lauridsen og kvindens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, fremlagde tirsdag hver deres procedurer i Retten i Odense.

Anklageren havde den klare opfattelse, at bevisførelsen for, at den 57-kvinde igennem længere tid har forgiftet sin far med forskellige kemikalier og ikke-ordineret medicin var tilstrækkelig til, at Retten i Odense kan dømme kvinden skyldig i tiltalen.

Hvad strafudmålingen i sagen skal være, havde både anklager og forsvarer svært ved at svare på helt præcist.

- Tilfælde som det her, de hænger ikke på træerne, og derfor er der ingen direkte vejledning, når det kommer til strafudmålingen.

- Domsstolen skal derfor vurdere, hvor groft det er, når man indgiver de her midler til sin far, der er på plejecenter, uden han har mulighed for at værge for sig, sagde Klaus Lauridsen under sin procedure.

Hans vurdering af sagen, som han kalder for en situation, hvor den tiltalte har udnyttet, at hun er overlegen, mens faderen har været forsvarsløs, er, at grovheden gør, at kvinden bør straffes med ubetinget fængsel i ikke under halvandet år.

Mette Grith Stage mener derimod, at kvinden skal frifindes, da kvinden også har besøgt sin far, uden han er blevet dårlig efterfølgende.

- Jeg kan ikke afvise, at der er nogle ting, der ser underlige ud her. Men man kan ikke dømme folk i en straffesag, fordi noget ser underligt ud, sagde forsvarsadvokaten tirsdag i retten.

Usædvanlig sag

Specialanklager Klaus Lauridsen kom under sin procedure ind på, at en sag som den, der udspiller sig i Retten i Odense i disse dage, ikke ses ofte.

- Det er ikke til at sige konkret, hvor usædvanlig sagen er, men den er ret usædvanlig, siger Klaus Lauridsen til Fyens Stiftstidende.

Selvom både den tiltalte kvinde, kvindens far og plejepersonalet fra den odenseanske plejecenter har afgivet forklaring i Retten i Odense, så er det endnu ikke kommet frem, hvorfor den 57-årige kvinde skulle have villet forgifte sin far.

- Hvorfor hun ville udøve farlig vold mod ham, det er uafklaret. Vi har ikke kunne fastlægge motivet, siger Klaus Lauridsen til avisen.

Retten afgører sagen onsdag klokken 11 i Retten i Odense.

Dommen falder onsdag: Sag om forgiftning er højst usædvanlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce