Ulovlig lysreklame: Klar advarsel blev fortiet

Grafik: Mikkel Damsgaard Petersen

Ulovlig lysreklame: Klar advarsel blev fortiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Medarbejder i Byggesag vurderede, at lysreklamen på Fisketorvet ville være i strid med mindst fem bestemmelser i lokalplanen og derfor ikke var lovlig. Det fremgår af en hemmelig intern mail, avisen er kommet i besiddelse af. Oplysningerne blev aldrig forelagt politikerne.

Hvorvidt lysreklamen på Fisketorvets højhus overhovedet er lovlig, drages nu alvorligt i tvivl af en intern mail fra Odense Kommunes byggesagskontor. En mail, som Fyens Stiftstidende er kommet i besiddelse af.

For den medarbejder i Byggesag, der blev bedt om at vurdere lovligheden i forhold til den gældende lokalplan, var ikke i tvivl om, at lysskærmen ville være klart ulovlig i forhold til den gældende lokalplan, fremgår det af mailen, som er dateret 6. august 2015 - altså blot 12 dage før sagen blev forelagt for politikerne i By- og Kulturudvalget.

"Selv om der er et politisk ønske om at fremme den pågældende skiltning, må det være en forvaltningsmæssig vurdering, at skiltningen ikke er i overensstemmelse med gældende planlægning."

"Da der er tale om, at skiltningen er i strid med mindst 5 forskellige paragraffer, kan der efter min (forvaltningens) vurdering ikke dispenseres. Det vil derfor være nødvendigt at udarbejde ny lokalplan," skrev medarbejderen til kontorchef i Byggesag, Brian Brandt Bundsgaard.

Sådan har vi gjort
Rygterne om et notat, der skulle drage alvorlig tvivl om lovligheden af lysreklamen på Fisketorvet, har Fyens Stiftstidende gennem noget tid kendt til, men uden at kunne få historien bekræftet.9. februar søgte avisen aktindsigt hos By- og Kulturforvaltningen, herunder i de vurderinger, der i forvaltningen måtte være blevet foretaget af lovligheden af diodeskærmen i forhold til den gældende lokalplan.

Dagen efter, den 10. februar, modtog redaktionen en mindre portion dokumenter, men ingen vurderinger af lovligheden ud over det, der i forvejen stod i den dagsorden, politikerne i 2015 blev præsenteret for.

Først tirsdag aften - efter disse artikler var skrevet - fik avisen svar på sin forespørgsel. Tidsfristen er normalt syv arbejdsdage.

Mailen, der indeholder sagsbehandlerens vurdering af, at lysreklamen er klart ulovlig, afviser forvaltningen at give aktindsigt i. Avisen er derfor kommet i besiddelse af den på anden vis.

Redaktionen har forsøgt at kontakte den pågældende sagsbehandler, der har skrevet mailen. Vedkommende afviser at sige noget og henviser til, at avisen må søge aktindsigt i sagen.

Politikere fik intet at vide

Det var i forbindelse med Danske Banks salg af ejendommen til investeringsselskabet Capital Investments i første halvår af 2015, at idéen om lysreklamen opstod. Capital Investment og reklamefirmaet Track One ansøgte Odense Kommune om tilladelse til at opsætte skærmen.

Efter en tur gennem det politiske system blev lysreklamen 9. september godkendt af et flertal i byrådet bestående af V, S og DF. Men på intet tidspunkt fik politikerne at vide, at der var lavet en vurdering af, at det ville være ulovligt at give tilladelse til at opsætte lysreklamen uden først at udarbejde en ny lokalplan.

I sagsfremstillingen, der lå til grund for beslutningen, er der ikke nævnt et ord om de advarsler, sagsbehandleren i Byggesag var kommet med kort før sagen blev bragt op på politisk niveau.

Det gode spørgsmål er, hvem der tog beslutningen om at fortie oplysningerne. Af mailen fra medarbejderen til Brian Brandt Bundsgaard fremgår det, at der var "et politisk ønske" om at fremme sagen, men Brian Brandt Bundsgaard afviser, han blev presset ovenfra til at tilbageholde oplysninger, der kunne komme i vejen for at give tilladelse til lysreklamen.

- Det var min beslutning, siger han.

Var andre inde over beslutningen om, hvad der skulle stå i sagsfremstillingen?

- Nej.

Havde nogen lagt et pres på Byggesag eller på dig personligt i forhold til, at den her lysreklame skulle kunne tillades indenfor lokalplanen?

- Nej.

Ekspert: Klart ulovligt

Ifølge Brian Brandt Bundsgaard er forklaringen på, at han ikke tog sagsbehandlerens advarsler med i sagsfremstillingen, at han ikke var enig i vurderingerne.

- Jeg er jurist, og med mine juridiske briller var jeg uenig i vurderingen af lokalplanen og hvad, den gav mulighed for, siger han.

Men det er klart ulovligt at udelade vigtige oplysninger på den måde, lyder det fra kommunalekspert Roger Buch, der er forskningschef i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Avisen har forelagt ham den mail, medarbejderen skrev og sagsfremstillingen, som den endte med at se ud.

- Medarbejderen har udført et forbilledligt arbejde. Der er lavet en grundig undersøgelse af de mulige juridiske krav i lokalplanen. Behandlingen er sket helt efter bogen. Derfor kan chefen ikke se bort fra sagsbehandlingen og konklusionerne og kun lægge de ting, som taler for at give tilladelse, frem for det politiske udvalg. Det er en klar overtrædelse af forvaltningsloven, siger han og mener, at noget tyder på, at Odense Kommune har et alvorligt problem.

- Det er skræmmende, at man overtræder egne regler, og oven i købet gør det med åbne øjne. Det er desværre også sket andre steder i Odense Kommune i forbindelsen med skandalen med Odense Sport & Event, og Robotmessen.

Ulovlig lysreklame: Klar advarsel blev fortiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce