14-årige Thilde Due Jensen har fået en ny start efter at have deltaget i forskningsprojektet Aktive Størrelser sammen med 15 andre børn fra Nyborg Kommune. Hun har tabt sig 18 kilo, men frem for alt er hun blevet gladere.

Nyborg: En træningselastik, en soft expander og små håndvægte.

Thilde Due Jensens fødselsdagsgavebord bæger præg af, at hun er godt i gang med at sætte aktivt ind mod de ekstra kilo, som hun har kæmpet mod i årevis. Den 14-årige pige har siden september tabt sig 18 kilo, men det er ikke det vigtigste i fortællingen om, hvordan alt har ændret sig i Thildes liv de seneste måneder.

Aktive Størrelser

 Sundhedsudvalget i Nyborg Kommune har bevilget 100.000 kroner til pilotprojektet Aktivet Størrelser, der også har modtaget fondsmidler fra Spar NOrd Fonden og Ronald McDonald Børnefond.17 børn var rekrutteret til projektet, men to sprang tidligt fra, mens de øvrige 15 har været samlet hver dag til skolegang mm fra klokken 7.30 til efter aftensmad hver dag og hver anden weekend. Skoleprojektet har varet i 12 uger. Opfølgningen forgår hver tredje måned i 18 måneder. Sidst i perioden kun hver sjette måned.

Projektet har indeholdt fælles aktiviteter, hovedmåltider, fysiske aktiviteter, madkundskab, de obligatoriske skolefag. Hver uge har der været forældreaftner, hvor hele familien har deltaget i netværksaktiviteter, madlavning og fællesspisning.

De 15 børn, der har deltaget har tilsammen tabt sig 115 kilo. Det gennemsnitlige vægttab per barn er 7,7 kilo.

Projektet skal nu gennemføres med modifikationer i Middelfart og Kerteminde Kommuner.

Det vigtigste er, at hun er blevet gladere, mere initiativrig og energisk.

- Og mere irriterende, supplerer hendes to år ældre storesøster Ditte med et grin ved fødselsdagskaffebordet i lørdags. Thilde har inviteret indenfor i hjemmet på Nordmarksvej for at fortælle om sin deltagelse i projektet "Aktive Størrelser."

Thilde Due Jensen er et af i alt 15 børn fra Nyborg Kommune, der i disse måneder deltager i pilotprojektet Aktive Størrelser, der er ledet af forskere og studerende fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

I 12 uger har hun gået i skole sammen med de 14 andre på den gamle Herrested Skole, og hun er nu tilbage i sin gamle klasse, og går til samtaler hver tredje måned de kommende 18 måneder.

Siden skoledelen af projektet sluttede i december har Thilde Due Jensen tabt sig yderligere tre kilo, og det er der en ganske særlig grund til, siger hun.

- Jeg blev motiveret af at være med i projektet. Det gode var, at der var ikke ret mange regler. Vi var selv med til at lave maden, vi var selv med til at bestemme, hvilken slags sport, vi gerne ville lave, og vi spiser almindelig mad. Vi lærte at mærke efter, om vi virkelig er sultne og spise i mindre mængder. Det er mere realistisk at fortsætte på den måde, når man kommer hjem, end hvis man har tabt sig på en kur med alle mulige regler.

Familien er med hele vejen

Thilde taler af bitter erfaring, når hun fortæller om at holde fast efter et stort vægttab. I sommeren 2015 var hun på Julemærkehjem, og selv om hun tabte sig meget, røg alle kiloene på igen efter få måneder.

Den oplevelser bundfældede sig i Thilde og ikke mindst i familien, der i årevis har set til fra sidelinjen, og også har deltaget i Thildes kamp mod de ekstra kilo. Mor, Line Due Jensen, og far, Lars Due Jensen, har set datterens sejre, men også hvordan en sejr lynhurtigt kan blive et ødelæggende nederlag og starte i en nedadgående spiral af dårligt humør og selvværd.

- Det er meget svært at se sit barn være så ked af det. Derfor føler vi os også meget heldige med, at vi har været med i Aktive Størrelser. Projektet har inddraget hele familien, og vi forældre har haft mulighed for at mødes med andre forældre i samme situation, siger Line Due Jensen.

- I sidste ende er det jo vores ansvar, at det er gået skævt ind til nu med vægten. Det er vi også nødt til at se i øjnene, tilføjer hun.

Den 30. april skal Thilde Due Jensen konfirmeres sammen med sine klassekammerater fra Birkhovedskolen. Og hun glæder sig. Mere end nogensinde faktisk.

Kjolen er ikke købt endnu, for det kunne jo være, at der røg flere kilo af, selv om Thilde faktisk nu er normalvægtig ifølge alverdens tabeller over BMI, højde og alder.

- Jeg har altid drømt om at skulle konfirmeres i en prinsessekjole, men har været bange for at jeg ikke kunne passe sådan en. Det er jeg ikke længere, smiler hun.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.

Mere om emnet

Se alle
Vægttab: Mindre snak - mere handling

Vægttab: Mindre snak - mere handling