Ophør efter 115 års brugsforening


Ophør efter 115 års brugsforening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SLUT: Efter 31 år som uddeler i Tårup går Frits Sørensen på pension

TÅRUP: Et par hidsige vindkast krøller plakaten, så uddeler Frits Sørensen har besvær med at placere den i udhængsskabet ved Tårup Byvej.

"Ophørsudsalg minus 25 procent" er budskabet, skrevet med en tydeligvis næsten opbrugt sort spritpen.

Frits Sørensen har efter 31 år som uddeler i Tårup Brugsforening dog rutinen, også når det gælder drilsk vind ved plakatopsætning. Snart har han styr på papir og plexiglas med magnetstrimmel.

Imens har hustruen Minna efter middagslukningen igen fået blus på forretningen, der er en udvidelse fra 1973, gennemført få år efter, at Frits Sørensen kom til Tårup.

Et par kunder triller i deres biler ind på parkeringspladsen, der byder på et "kik til Storebælt", som en ejendomshandler givet ville anprise brugsejendommen med, såfremt den var til salg.

Det er den ikke. For den er allerede solgt.

Allersidste dag

I dag er sidste dag for både Frits Sørensen i uddelerjobbet, for ophørsudsalget og for brugsforeningen i Tårup.

Den 9. november åbner butikken som købmandsforretning.

- Jeg er da glad for, at nogen kører stedet videre, siger Frits Sørensen, men med den eftertænksomhed hos en brugsmand, der må se i øjnene, at der ikke længere er basis for fællesskabet i den bevægelse, han siden 1954 har været en del af.

- Jeg kom i lære i Sallinge Brugsforening. Efter soldatertiden var jeg i Brahetrolleborg Brugsforening, så førstemand i Sallinge i halvandet år, et halvt år på Andelsskolen og så tre og et halvt år i Nørre Aaby, lyder Frits Sørensens remse.

Og videre:

- Jeg vidste, jeg ville være uddeler. Det første job blev i Grumstrup mellem Skanderborg og Odder i Østjylland. Så blev jeg uddeler i Rudme ved Ringe, og i 1970 blev jeg ansat her i Tårup, en forretning, som dengang var levedygtig og havde den størrelse, jeg syntes om.

Faldt til i Tårup

Så Minna og Frits Sørensen faldt til ro i Tårup.- Ja, det var vel også noget med, at børnene begyndte at gå i skole og fik kammerater og den slags, siger Frits Sørensen om de mange år som uddeler i Tårup, der er forbi med dagens afskedsreception.

- Da vi kom her, var der jo stort set ingen supermarkeder nogen steder. Og vi drev en forretning, hvor vi ud over kolonialvarerne havde stort salg af værktøj, redskaber, træsko, arbejdstøj og den slags til landmændene. Og cement var en meget stor artikel dengang.

Alt det er forsvundet. De senere år har været en daglig kamp for at holde omsætningen på de omkring fem millioner kroner, som på grund af en solid økonomi i foreningen - læs:ingen gæld - har fået det til at løbe så nogenlunde rundt.

- Vi har ved enhver lejlighed talt for, at de lokale skulle huske på deres lokale butik, siger Frits Sørensen.

Der har til dels været talt for døve øren. Folk kører til deres arbejde i byerne og lægger deres hovedindkøb dér, påpeger Frits Sørensen. Og når indkøb i dag skal være en totaloplevelse med familieudflugt til Rosengårdcentret og andre, tilsvarende steder, kan Tårup Brugsforening ikke hamle op, også selv om der er kik til Storebælt fra parkeringspladsen.

Da det i stigende grad har vist sig svært at tiltrække kunder og øge omsætningen, har bestyrelsen for den 115-årige brugsforening valgt samtidig med uddelerens afgang at slutte kontrabogen, gøre regnskabet op og lukke biksen.

Glæder sig til fritiden

Frits Sørensen glæder sig til at kunne vie familien og villahuset i Tårup sin udelte opmærksomhed.

- Mine sønner siger, at jeg har været mindst lige så meget gift med Brugsen som med min hustru. Og det har de nok lidt ret i, siger han.

Og så glæder han sig til omsider at kunne holde lang weekend, som andre har været forundt i masser af år. Det bliver nu først fra næste uge.

- For i denne weekend skal vi have afviklet og overdraget til Ib Spangsgaard, den nye ejer, siger Frits Sørensen.

- Han overtager restlageret, ligesom han fortsætter håndkøbsudsalg og en del af posthusfunktionen.

Ophørsudsalget har dog tømt godt ud på hylderne.- Ja, der er rungende tomt ude bagved, siger Frits Sørensen og kan ikke skjule vemodet over at sige farvel til et liv med brugsforeningsbevægelsen.

Ophør efter 115 års brugsforening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce