De var 18, da de startede uddannelsen til billedkunstner på Det fynske Kunstakademi for fem år siden. Og dengang boede de alle i Odense.

Nu bliver 12 af dem færdige. Og kun én er blevet i Odense. Men også han rejser snart til København.

- Der er ingen gallerier eller museer på Fyn, som viser moderne kunst. Og derfor er der hellere ikke et miljø, vi kan trives og arbejde i, siger de 12 som med én stemme.

Vi sidder uden for "Mellemrummet" - rummet mellem Café Biografen og Brandts Klædefabriks indgang. Et rum, der fra i dag og indtil 13. juni rummer de tolvs afgangsudstilling.

Afgang 04

Afgangsudstillingen er det ydre tegn på, at kunstakademiets studerende er færdiguddannede.

Her vises de værker, hver især har valgt at "tage afgang i", som det hedder på akademisprog.

- I år har vi valgt ikke at udstille omkring et samlet tema. Vi vil hellere vise de mange forskellige udtryksformer, som præger afgangselevernes kunst lige nu, siger udstillingens kurator, kunsthistoriker Henriette Bretton-Meyer, hentet til Odense fra Berlin for at hjælpe de unge kunstnere med at få hold på deres udstilling.

- Henriette har været vores mor. Hun lærer os, hvordan vi skal skabe en udstilling og alt det, der hører med:Trykning af invitationer, kontakt med pressen, samtaler om, hvordan vi skal præsentere vore ting.

- Vi skal jo lære at gøre det selv, som de 12 siger.

Maleri og byttecentral

Under titlen "Afgang 04" vises derfor den aller-aller-nyeste danske kunst lige nu. Sat i scene efter de nyeste principper.

Udtryksformerne spænder fra det klassiske til det helt vilde. Fra maleri og skulptur til en byttecentral, en gådefuld film, en personlig video om et fængslet familiemedlem, en dagligstue-installation, et billboard og en video, der undersøger krigsturisme i Sarajevo og forskellen på at have oplevet krigen selv - og så se den formidlet i medierne.

Noget installeret i "Mellemrummet", som til lejligheden derfor har fået nye skillevægge. Noget placeret i Pantheonfløjen for enden af bygningen. Og endelig en video, som får særpremiere i Café Biografen under ferniseringen.

Fra NY til Aarhus

Efter i dag bliver afgangseleverne igen spredt for alle vinde. Tre bor i Aarhus, seks bor i København, én bor i New York, én i Düsseldorf - og én i Odense. Lidt endnu.

- Fremtiden for os handler meget om at bevare det netværk, vi har bygget op under uddannelsen. Her på Fyn eksisterer der ikke et sådant netværk, men det gør der i København. Eller i udlandet. Uden et godt netværk bliver det svært at eksistere som billedkunstner, siger 12 nye kunstnere.

Samtidig med at de roser uddannelsen på Det fynske Kunstakademi for at være god. "Fordi den har været så fri", som de siger.

Det fynske Kunstakademi har i dag flere udstillinger. Kl. 15 er der fernisering af elevarbejder i Akademiets atelierer på 4. sal i Brandts Klædefabrik. Åbent fra 22. - 30. maj 10-17 tirsdag-søndag. Afgangselevernes udstilling "Afgangs 04" ferniserer også i dag fra kl. 17-19. Åbent fra 22. maj - 13. juni 12-17 tirsdag-søndag.
  • fyens.dk