Kommentatorer: Vikar-oprør i SF er uhørt

Karsten Hønge mener, at SF bør overveje at træde ud af regeringen. Han ser aktiesalget til Goldman Sachs som én kamel for meget at sluge for SF. - Vi er ved at blive tørre i halsen, siger han.

Kommentatorer: Vikar-oprør i SF er uhørt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun et døgn efter, han kom tilbage til Christiansborg, er Karsten Hønge omtalt i stort set alle danske medier.

Siden vælgerne dømte ham ude af Folketinget, har Karsten Hønge ikke nydt den store opmærksomhed fra medierne.

En søgning på hans navn i databasen Infomedia viser, at han er blevet nævnt 2,5 gange om dagen i gennemsnit i de medier, der er tilmeldt databasen siden folketingsvalget om indtil tirsdag den 29. januar. Billedet blev helt anderledes, da han udtalte sig om SFs rolle i salget af Dong-aktier til Goldman Sachs tirsdag. I løbet af tirsdagen og onsdagen, er han omtalt 354 gange i de samme medier.

Den store opmærksomhed skyldes blandt andet, at hans optræden er helt usædvanlig.

"Dong-aftalen kan være SF's kattelem ud af regeringen, men efter den hårde kritik fra Karsten Hønge kan sagen også meget let ende med, at gruppen vender sig mod ham, fordi han optræder "u-Christiansborgsk".
Det er én ting at være kritisk over for en aftale, regeringen har indgået - det er noget helt andet som MF'er at forlange partiet ud af regeringen," skriver Elisabet Svane, politisk redaktør på Fyens Stiftstidende.

I Radio 24syvs nyhedsudsendelse sagde stationens politiske redaktør, Jesper Termansen:

- Det er helt uhørt på Christiansborg, at en vikar, der har været der et døgn tid, går ud og begynder at lege med om det parti, han er med i skal være med i regeringen eller er. Og det siger noget om omfanget af krisen, at han nærmest får lov til det.

Af samme grund kalder Ekstra Bladet Hønge for "vikaren fra helvede" på forsiden af onsdagsavisen.

- Siger det alle tænker

Hvis Karsten Hønge blot var et ensomt tågehorn, der truttede uden at give ekko, ville det ikke betyde så meget for SF. Men det er han ikke, og det giver partiet problemer, mener flere kommentatorer.

- Det, man skal være opmærksom på med Karsten Hønge, er, at han siger det, som rigtig mange tænker," vurderer Christine Cordsen, leder af Jyllands-Postens politiske redaktion, i sin egen avis.

Det mener politisk kommentator på Berlingske, Thomas Larsen, også:
- Han udtrykker en frustration og en holdning, der rækker langt ind i SF's kernetropper. Finansminister Bjarne Corydon (S) har med kirurgisk præcision valgt den mindst spiselige Dong-investor set med SF-øjne. Goldman Sachs var skurk under finanskrisen og investerer i klyngebomber. Den her sag kan blive dråben, der får bægeret til at flyde over i SF.

- Kan give bagslag

Men selvom Karsten Hønge siger det, mange tænker, er det ikke nødvendigvis klogt af ham, påpeger Troels Mylenberg, politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis:

"Han overspiller også suppleantkort helt vildt, og alle og enhver i SF ved da også udmærket godt, at han efter valget i 2011, hvor Annette Vilhelmsen kom bagfra og slog ham ud af Folketinget, ikke kunne sige noget pænt om hende, om så han blev waterboardet. Men i en tid hvor det er alle mod alle i regeringen, er det egentlige håbløse vel nok, at Dong-sagen mest af alt var et langt større S-problem end et SF-problem. Corydon var skurken, som skulle forklare og forsvare, men så kom Hønge trampende og sikrede, at også dette regeringsproblem blev størst for SF. Det er stærkt (mod)arbejde," skriver han på Facebook.

Elisabet Svane fra Fyens Stiftstidende er inde på, at Hønges retorik kan være for hård til at acceptere for andre SF-medlemmer.

"Det kan tvinge de øvrige gruppemedlemmer til at bakke op om aftalen, ligesom tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens Dong-kritik i sidste uge tvang S-ministrene til at bakke op bag aftalen. Selvom de reelt er imod. Det er magtens spil," skriver hun.

- Svag ledelse

Flere kommentatorer påpeger, at hele sagen udstiller Annette Vilhelmsen som en svag leder. Blandt andet fordi hun har kaldt den tidligere partileder og nuværende udenrigsminister Holger K. Nielsen hjem fra en rejse i Ethiopien til et krisemøde om sagen.

- Det er en falliterklæring, at hun er nødt til at kalde ham hjem fra Afrika. Det er i situation som denne, at en formand skal træde frem med fuld styrke og dele sin analyse med det hold, der er bag hende, og så skal alle sidde og tænke, at det er derfor, hun er chefen. Det kommer de simpelthen ikke til i aften, da det ikke bliver hende, der skal føre ordet. Det er simpelthen underminerende for Anette Vilhelmsens troværdighed, siger BTs politiske kommenattor Søs Marie Serup til bt.dk.

- Forlader næppe regeringen

Trods den store modstand mod aktiesalget i SFs bagland, vurderer politisk kommentator Hans Engell ikke, at partiet ender med at forlade regeringen.

- Det vil være pinligt for dem, for partiet jo selv har været med til at forhandle den aftale om Dong-aktier med Goldman Sachs, som dele af partiet nu vender sig imod. Forlader SF regeringen i utide, vil det desuden sætte partiet totalt uden for indflydelse årtier frem og brændemærke dem som politisk uduelige, siger han til Jyllands-Posten.

Kommentatorer: Vikar-oprør i SF er uhørt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce