Guf for nørder: Årets vildeste dimser

Foto: Fred Simon

Guf for nørder: Årets vildeste dimser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her er de mest spændende nyskabelser fra den nys overståede CES elektronik-messe i Las Vegas

Livligt legetøj

Parrots flyvende droner kan både bruges til luft-optagelser og drabelige computerspil.

Udsigten fra flyveturen blandes her med spilgrafik på mobilen, der samtidig fungerer som fjernbetjening.

På CES elektronikmessen i Las Vegas løftede Parrot sløret for adskillige nye droner: Minidrone har hjul, så den både kan flyve og rulle hele vejen fra gulv til loft. Men tjek også Jumping Sumo - et hidsigt lille robot-insekt med indbygget kamera, der snurrer og hopper op til 80 centimeter. Begge styres trådløst med din mobil eller tavlecomputer.

Prisen er endnu ikke fastlagt. Se mere på: www.parrot.com.

Som at være der selv

Fænomenet virtual reality, hvor man tager skærmbriller på for at opleve digitale verdener "indefra", er ingen nyhed. Det nye er, at teknikken omsider er moden til et folkeligt gennembrud.

CES-prisen for "Bedste nye teknologi" og sågar "Bedste af det bedste" gik til nyeste udgave af Oculus Rift med tilnavnet "Crystal Cove". Til brillen hører et infrarødt kamera, der opfanger hovedets bevægelser. De indbyggede skærme er forbedret, så selv hurtige bevægelser vises uden generende skygger.

Forventningerne til dette produkt er enorme, og rundt om på messen blev fremvist eksotiske sensorer, der hiver hele kroppen ind i den kunstige virkelighed. Når Oculus Rift kommer på markedet - måske allerede i år - kan det revolutionere hele vores opfattelse og oplevelse af computerspil.

Masser af "selvmål"

Det begyndte med skridttællere og pulsmålere - og fortsætter med stribevis af digitale armbånd og andre dimser, der konstant måler kroppens aktivitet og signaler. På godt dansk: Selvmål!

CES-messen druknede nærmest i apparater af denne type, men prisen for bedste sundheds-produkt gik til JayBird Reign. Det intelligente armbånd snakker sammen med din mobiltelefon, som viser et overblik over din fysiske aktivitet og søvnmønster.

Ifølge producenten kender dimsen din krop bedre, end du selv gør. Derfor kan den også fortælle dig, hvornår du trænger til en rask løbetur.

Lanceres til foråret med et prisskilt på ca. 1300 kr.

Den usynlige højttaler

Prisen for det bedste lyd-produkt gik til Clearview Clio, der udmærker sig ved at være så godt som usynlig. Især hvis du husker at pudse den af og til. Højttaleren har nemlig form som en gennemsigtig rude af kurvet akryl. Herfra spredes lyden i alle retninger, så man angiveligt kan spille en hel stue op med en enkelt højttaler.

Musikken modtages trådløst fra mobiltelefoner, tavlecomputere og andre apparater med bluetooth.

Prisen i USA er ca. 2000 kr. Se mere på: www.clearviewaudio.com.

Computer af byggeklodser

Denne abstrakte skulptur vandt prisen som "årets bedste pc". De tekniske dele, der normalt er skjult i kabinettet, er her pakket ind i lukkede og let tilgængelige moduler. Så hvis du vil skifte til et nyere grafikkort, en hurtigere processor eller en større harddisk, hiver du bare det pågældende modul ud af basen og propper det nye ind i stedet.

Navnet er "Project Christine", så man kan næsten høre, at her er tale om en tidlig prototype.

Se mere på: www.kortlink.dk/dkgn.

Alt kan printes

De såkaldte 3D-printere har skabt en del røre. Som da det kom frem, at enhver kan "printe" sin egen plast-pistol. På godt og ondt ligner dette den ultimative demokratisering af produktionsmidlerne.

Som ventet var der masser af 3D-printere på CES-messen. Mere overraskende var det, at mange af de printede genstande var lige til at spise! Disse apparater printer nemlig alt fra pasta og burgere til slik og kager i kunstfærdige former, der må få enhver konditor til at se sig nervøst over skuldrene.

CES-prisen for bedste 3D-printer gik til "MakerBot Replicator Desktop 3D printer", som er driftsikker og nem at bruge.

I USA koster den ca. 16.000 kr. Se mere på: www.kortlink.dk/dkh3.

Bilen tænker (og kører) selv

På dette års CES-messe kunne man flere steder få det indtryk, at man var havnet på en bilmesse. Prisen for bedste bil-elektronik gik til Corvette Performance Data Recorder, som dog er mest relevant for velbeslåede racerkørere. Systemet analyserer din kørsel med henblik på at gøre dig hurtigere.

Andre produkter registrerer kørslen med fokus på sikkerheden. Enten for at forhindre ulykker eller for at registrere omstændighederne, hvis noget alligevel går galt - som "den sorte boks" i fly.

Mange bilproducenter (og Google) er desuden langt fremme med udviklingen af selvkørende biler. På CES-messen viste det franske firma Valeo et system, der angiveligt kan lære enhver bil at parkere sig selv. Så i stedet for at cirkle rundt efter en ledig plads, kan du bare springe ud af bilen, som så selv finder et sted at holde.

Se mere på: www.valeo.com.

Baby har det fint

Med en traditionel babyalarm kan du høre, om barnet græder - men hvorfor stoppe her? Mimo Baby indeholder en række sensorer, der udover lyden løbende registrerer barnets bevægelser, åndedræt og hudtemperatur.

Det hele kan følges med den tilhørende app til Android og IOS. Teknikken er indbygget i en lille skildpadde, der fæstnes til de tilhørende bomuldsdragter.

Mimo Baby vandt CES-prisen for "Bedste børnevenlige produkt" og ventes i butikkerne inden længe. I første omgang i USA, hvor startpakken skal koste ca. 1200 kr. Se mere på: www.mimobaby.com.

Dimserne taler sammen

Vi omgiver os med stadig flere digitale apparater, og mange af dem er på nettet. Man taler derfor om et kommende "dimsernes internet" (Internet of things).

Før vi ved af det, tager badevægten måske en alvorlig snak med fladskærmen om, at vi burde se nogle flere programmer om kost og motion. Kan hænde, fjernsynet så sender et par opskrifter videre til dit køleskab, som straks bestiller de manglende råvarer fra det lokale supermarked.

På CES-messen annoncerede Wolfram Alpha, at man systematisk vil registrere alverdens digitale dimser. Ambitionen er at få hele molevitten til at tale sammen på kryds og tværs - forhåbentlig til vores allesammens bedste.

Se mere på: www.kortlink.dk/dkh6.

Guf for nørder: Årets vildeste dimser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce