Colorado indleder nyt kapitel med hashsalg

Der blev fyret mange fede af nytårsfejrende Colorado-boere i år.
Foto: Brennan Linsley/AP/POLFOTO

Colorado indleder nyt kapitel med hashsalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amerikansk delstat tillader salg af hash i en række butikker fra nytårsdag.

I den amerikanske delstat Colorado begynder en række butikker fra i dag at sælge hash eller "marijuana" til såkaldt rekreativt brug i overensstemmelse med en ny lovgivning, som indleder et nyt kapital i USA's kultur omkring euforiserende stoffer.

Myndighederne har givet 13 butikker, der tidligere har solgt hash til personer med recept, tilladelse til at sælge pot eller hash til almindelige kunder, som ønsker at være påvirket af stoffet.

Det nye kommercielle marked for cannabis vil ifølge officielle skøn sikre Colorado indtægter på op mod 578 millioner dollar (3,1 milliard kroner) i årlige indkomster - deriblandt 67 millioner dollar (363 millioner kroner) i særlige afgifter.

Besiddelse, dyrkning og privat forbrug af hash har været tilladt for voksne i Colorado i over et år i henhold til en særlig forfatningsændring, som delstaten vedtog for over et år siden ved en folkeafstemning.

Men fra nytårsdag vil cannabis blive legalt dyrket og solgt til almindelige forbrugere. Det vil blive beskattet i henhold til et særligt system, som gælder for alkohol i mange delstater.

På grund af nyhedsinteressen ventede de nye butikker i Denver og andre byer i Colorado et stort rykind allerede fra nytårsdag, og de ansatte har haft travl med at rulle store mængder af joints - eller "marijuana cigaretter.

- Vi planlægger at have 2000 joints klar hver gang vi åbner, siger den 51-årige Robin Hackett, der er medejer af Botana Care. Hun siger, at hun venter mellem 800 og 1000 kunder dagligt i begyndelsen.

Forretningen har hyret et privat sikkerhedsfirma til at klare trafikale problemer og parkering.

Hackett siger, at hun har 23 kilo hash på lager, og at hun kun sælger mindre mængder af gangen for at undgå at løbe tør.

- Ved at legalisere marijuana, har Colorado sat en stopper for den unødvendige og racemæssigt fordomsfulde håndhævelse af lovene mod hash, siger Ezekiel Edwards, som er direktør for Den Amerikanske Borgerrettighedsunions lovreformprojekt.

Cannabis er fortsat et illegalt narkotikum i henhold til den føderale lovgivning, men Obama-administrationen har givet delstaterne lovning på, at de selv må lovgive på området.

Næsten 20 delstater har lagt sig ud med Washington ved at tillade hash til medicinske formål.

Colorado indleder nyt kapitel med hashsalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce