Flere fynboer end jyder forsøger selvmord

Cirka en fjerdedel af selvmordsforsøgene i region Syddanmark sker ved forgiftning.
Foto: BERTRAND BECHARD/MAXPPP

Flere fynboer end jyder forsøger selvmord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye tal fra Center for Selvmordsforskning viser, at der er en markant forskel på, hvor ofte der bliver begået selvmordsforsøg på Fyn og i resten af Region Syddanmark.

På et år skete det 929 gange, at en borger i Region Syddanmark traf det værst tænkelige valg. At tage sit eget liv.

Det viser de seneste tal, som er fra 2011, fra Center for selvmordsforskning.

I virkeligheden er tallet efter al sandsynlighed højere, men 929 er det antal gange, et selvmordsforsøg er blevet registreret på et af regionens sygehuse.

Hertil kommer de, der er gået til deres egen læge eller har været helt uden kontakt til sundhedsvæsenet, for de er ikke med i statistikken.

438 af de registrerede selvmordsforsøg fandt sted i den jyske del af regionen, mens 491 blev registreret på Fyn. Det betyder, at sammenlignet med befolkningstallet, er selvmordsforsøg langt hyppigst på Fyn.

Flere socialt udsatte i store byer

Når man gør selvmordsforsøgene op i antal pr. 100.000 borgere, bliver forskellen tydelig.

I den jyske del af regionen er tallet 69,2, mens det er helt oppe på 113,9 selvmordsforsøg pr. 100.000 borgere på Fyn.

- International forskning viser, at selvmordsforsøg forekommer hyppigere i større byer. Demografisk set er der flere socialt udsatte og mennesker med psykiske problemer i store byer som Odense, end i landområderen, forklarer Sundhedsfaglig akademisk medarbejder Christina Petrea Egeskov fra Center for selvmordsforskning.

Undersøgelsen fra 2011 viser, at den hyppigste omstændighed ved selvmordsforsøg i region Syddanmark er psykisk sygdom eller psykiske problemer.

Christian Petrea Egeskov understreger dog, at det foreløbig kun er muligt at gisne om årsagen til, at der er så mange flere selvmordsforsøg i den fynske del af regionen. For mens Center for selvmordsforskning har registreret antallet af selvmordsforsøg i det gamle Fyns Amt siden 1989, er det først nu, selvmordsforsøg i resten af regionen bliver registreret.

- Vi har kun tallene fra 2011 at sammenligne mellem, så det er svært, at komme frem til en konklusion. Senere, når vi har indsamlet tal fra flere år, vil vi kunne se, om tendensen fortsætter.

Flest tager piller

Undersøgelsen viser, at den aldersgruppe, der hyppigst forsøger selvmord, er de 20-29-årige, og der er markant flere kvinder end mænd, der gør forsøget.

Tre fjerdedele af forsøgene sker ved forgiftning - primært med smertestillende håndkøbsmedicin. Den næsthyppigste metode er at skære eller snitte i sig selv. Det sker i 17,6 pct. af tilfældene. Der er desuden 31 forsøg på hængning og 10 på drukning. Der er desuden 35 selvmordsforsøg, som er registreret som "anden metode", fordi metoden forekommer så sjældent, at den ikke har fået sin egen kategori.

Undersøgelsens tal omfatter kun de selvmordsforsøg, som personen overlevede. Tallene for selvmord, som endte med døden, er ikke opgjort for 2011 endnu.

Flere fynboer end jyder forsøger selvmord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce