Nyborg Slot har premiere på den første vinterudstilling, og den handler om filmaktuelle "Hobitten" og "Ringenes herres

Milde, men alligevel ganske barske Gandalf byder velkommen til Nyborg Slots første vinterforestilling "Tolkiens univers - et ekko af middelalderen," som blev åbnet onsdag klokken 16.

Lige indenfor døren til det første udstillingsrum støder de besøgende så ind i den første af de mange drabelige figurer fra Tolkiens værk "Hobitten" og "Ringenes herre."

En ork i al sin grimme gru løfter sværdet for at slå til. Men det er jo bare en mere end mandshøj figur, skabt på baggrund af Peter Jacksons filmatisering af den engelske middelalderhistoriker J.R.R. Tolkiens bogværk. Til trods for, at bøgerne er skrevet for 60-70 år siden, tryllebinder fortællingerne stadig læsere og biografpublikum i tusindevis.

Filmen "Hobitten 2" er premiereaktuelt i biograferne i Danmark, blandt andet i Nyborg Kino.

Den ægte middelalder

Interessen for universet befolket af fantasivæsener som hobitter, alfer, orker, trolde og ånder, gode og onde, snu og griske, godmodige og gavmilde, er stadig levende.

Hvilket også Janus Møller Jensen, afdelingsleder for Nyborg Slot, pointerede i sin åbningstale til de forsamlede, der havde fundet vej til slottet. Skønt de på pladsen foran slottet var blevet jagtet af en gruppe af de sorte ryttere, ringånderne nazgûl, det onde imperium Mordors uhyggelige udsendinge.

Men i riddersalen knitrede ilden i pejsen, og bordet var dækket op med godtøl til gæsterne. Der var også et par åbningstaler, som nærmest havde karakter af forelæsninger. Blandt andet bidrog Lars-Terje Lysemose, medstifter af Danmarks Tolkien-forening, med et indlæg om sin begejstring for fortællingerne.

Janus Møller Jensen fulgte op.

- Kulturhistorisk set er Tolkiens bøger det mest betydende værk, en vision for middelalderen. Historier, legender, myter og sagn fra middelalderen gennemsyrer Tolkiens fortællinger, sagde han og lagde vægt på, at Tolkiens univers skabt på baggrund af middelalderen er grundlaget for hele fantasy-genren. Hele fantasy-bølgen og filmatiseringenerne af bøgerne har gjort mange interesserede i at vide mere om den virkelige middelalder.

- Forstår vi ikke at udnytte den dør, der her er åbnet, tager vi ikke vores faglighed alvorligt, sagde Janus Møller Jensen som argument for, at netop Nyborg Slot med dets kongelige middelalderhistorie er den rette ramme for at vise udstillingen. Der er tale om en danske privatsamling af op mod 200 effekter, dels rekvisitter, brugt ved filmindspilninger, dels andre genstande med tilknytning til Tolkien-filmene.

Mens gæsterne ved udstillingsåbningen kunne gå rundt og se på de udstillede genstande, var et hold rollespils-aktive fra Odense med til at skabe den rette Tolkien-stemning ved at gå rundt i rummene, klædt ud som figurer fra Tolkiens historier.

Udstillingen er åbent frem til 11. marts onsdage til søndage. Der bliver også jævnligt arrangeret omvisninger.

  • Andreasen_Niels_(2015)_023

    Af:

    Journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion  i Nyborg, tovholder Lokalavisen Nyborg. Tidligere ansat på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende i Odense, inden da journalist på Fyns Amts Avis i Nyborg og Ugeavisen i Odense.