Den nye fjende hedder Johanne


Den nye fjende hedder Johanne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Analyse

"Næste gang, jeg står i en debat, og nogen spørger til fagforeningsfradrag, lader jeg ordet gå videre til ham fra Enhedslisten!"

Sagde en socialdemokrat til en lille flok partifæller, mens de hastede ned ad gangen på Christiansborg. Finansloven fra den sene tirsdag aften var det altdominerende samtaleemne på Borgen i går, og vreden var tyk hos socialdemokrater og SF'ere. Og vendt mod Enhedslisten. I hvert fald udadtil. Indadtil blev der også stillet spørgsmålstegn ved finansminister Bjarne Corydons (S) forhandlingsevner. Burde han ikke allerede i sommer have sikret et forhandlingsklima, der kunne ende i forlig? blev der spurgt i det stille.

Men det var stille, for hovedfjenden var og er Enhedslisten og især listens populære frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen. Vækst- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen trak blank, da han for rullende kameraer sagde, at Johanne Schmidt-Nielsen var en dårlig forhandler, og at Enhedslisten havde en elendig ledelse. Og da økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i aftes mødte Johanne Schmidt-Nielsen i Debatten på DR2, og Johanne Schmidt blev ved med at sige, at den nye finanslov forringede velfærden, blev Vestagers øjne smallere og smallere, indtil hun til sidst sagde, at "den stavemåde" havde hun godt nok aldrig hørt om.

I den socialdemokratiske del af LO-fagbevægelsen var tonerne ikke mildere. Enhedslistens exit kostede fagbevægelsen en forhøjelse af fradrag for fagforeningskontingent, og det gør ondt på en økonomisk trængt bevægelse. Samtidig kunne de se på et forhandlingsforløb, som erfarne forhandlere ikke fattede en brik af. I deres øjne var Enhedslisten så tæt på, at tanken om at blive ved med at sige nej var "no go".

At Enhedslisten så også har haft et tæt parløb med FOA's Dennis Kristensen, som er mere end upopulær i resten af LO's ledelse, gjorde det mildest talt ikke bedre. Som en faglig topfigur sagde i aftes: "Der er fordømmelse af Enhedslisten hele vejen rundt - lige undtagen Dennis."

I SF lød der vrede ord fra baglandet, også her vendt mod Enhedslisten.

Jo, blame game er gået i gang. Forliget med V og K - som næsten ikke kan få smilet væk - bekymrer i regeringen. Hver eneste gang, man har lavet forlig med de blå, har de blå vundet på det. Det regner de fleste også med, at de blå vil denne gang.

Men de andre gange har Enhedslisten også vundet - og det prøver S, SF og fagbevægelsen nu at forhindre ved entydigt og massivt at vende sig mod Enhedslisten og især Johanne Schmidt-Nielsen. Og partiets pressechef og fremtidige folketingsmedlem, Pelle Dragsted.

Det var for at presse dem maksimalt, at regeringen allerede mandag lagde hele deres tilbud til Enhedslisten frem for offentligheden. Det besluttede inderkredsen, Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon, Annette Vilhelmsen, Holger K. Nielsen, Margrethe Vestager og Morten Østergaard tidligt mandag. Mandag aften besluttede de så at lave et tilbud til Venstre og Konservative - og vel at mærke et tilbud, som havde reel chance for at ende med det forlig.

Det fik Enhedslisten at vide tirsdag morgen på et ultrakort møde.

Enhedslisten gav sig ikke, og så kender vi resten af historien.

Undervejs forsøgte Johanne Schmidt-Nielsen at komme i kontakt med Bjarne Coryson, både pr. mail og pr. sms, men da var løbet kørt.

Nu skal skaden begrænses og Enhedslisten udstilles. De første plakater er allerede trykt.

Den nye fjende hedder Johanne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.