Topmobiler i tæt duel


Topmobiler i tæt duel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sony Z1 og LG G2 kæmper om titlen som øjeblikkets bedste Android-mobil

En kæmpestor fordel ved at gå efter en mobiltelefon med Googles Android-system er, at der er så mange spændende telefoner at vælge mellem. Den enorme variation i design, teknik og finesser betyder, at der findes en Android-mobil til enhver smag og pengepung.

Her har vi fat i de nye topmodeller fra Sony og LG. To fremragende telefoner hver især - men også så forskellige, at du blot skal holde dem begge i hånden et par minutter for at vide, hvilken du foretrækker. Glas eller plast? Den mest åbenlyse forskel er designet, og her synes vi altså, at Sony Z1 er den flotteste. Nok er den større og tungere, men den er også slankere og finere pakket ind med metalramme og glas for og bag. Bagsideglasset er dog en slem fedtfingermagnet.

Formen er stram, men mobilen ligger bedre i hånden end tidligere Sony-telefoner. LG's G2 ligger endnu bedre i hånden, fordi den er mindre og lettere, og fordi bagsiden er afrundet. Til gengæld må vi her nøjes med plast, og formen er ret anonym. I hvert fald indtil man opdager, at her ikke er nogen knapper på kanterne. De er i stedet samlet øverst på bagsiden, hvor afbryderknappen flankeres af to lydstyrke-knapper. De tre knapper sidder lige ved pegefingeren, og det er faktisk en lettelse, at man kan nå dem uden at ændre sit greb, hvilket ellers kan være en udfordring med telefoner i denne størrelse. Den bagvendte knap-placering er altså ikke endnu en Korea-gimmick - men en nyttig nyskabelse.

Tab den trygt i toilettet

Sony Z1 har de sædvanlige knapper på kanten - inklusive en praktisk udløser til kameraet. På venstre kant finder vi en indgang til ekstra hukommelse, som savnes på LG'en, der til gengæld er født med større lager (32 GB mod 16 GB).

Begge telefoner har fast bagstykke, så man ikke selv kan skifte batteriet. Stikket til hovedtelefoner sidder i toppen hos Sony og i bunden hos LG. Vi foretrækker bundplaceringen, og hvis det undrer, så tjek lige, hvordan din mobil vender, næste gang du har proppet den i lommen. Til gengæld er det imponerende, at Sony ikke skjuler hovedtelefon-stikket bag en flap. For i lighed med andre nyere Sony-mobiler er Z1 vandtæt. Det er meget værd, når man taber mobilen i toilettet, telefonerer i regnvejr, eksperimenterer med undervands-fotografi - eller bare imponerer vennerne ved at parkere telefonen i sin fadøl.

Smækre skærme

Gevinsten ved store telefoner er jo den rigelige skærmplads, og begge modeller har fuld HD-opløsning, som giver et flot overblik på hjemmesider. Sony-skærmen har de mest naturlige farver, men LG-skærmen ses bedst fra skæve vinkler, og så er den en smule større (5,2 mod 5 tommer). Film og spil er en stor oplevelse i dette format, men husk hovedtelefonerne, for begge mobiler har små, nedadvendte højttalere. På det punkt er der stadig ingen, der kommer i nærheden af HTC One.

Telefonerne kører Android 4,2 med producentens tilføjelser ovenpå. Vi foretrækker Sonys variant, som er den mest diskrete. LG-stilen er mere tegneserieagtig med for mange forstyrrende sprogfejl i den danske oversættelse. En lovende LG-finesse er, at man kan vække mobilen fra dvale ved at trykke et par gange på skærmen. Ofte kræver det dog så mange forsøg, at vi endte med at bruge knappen i stedet.

Vi blev også skuffede over LG's infrarøde øje, der skulle gøre det muligt at styre tv- og musikanlæg med mobilen. For man skal sigte så præcist med telefonen, at det er nemmere at række ud efter den rigtige fjernbetjening.

Foto-finesser

Kameraet er en vigtig del af moderne mobiltelefoner, og her kan Sony trække på stor erfaring fra selskabets kamera-division. Opløsningen på 20,7 megapixel lyder voldsom, men Sony Z1 følger op med en usædvanlig stor billedsensor og lysstærk optik. Hertil kommer nogle ret vilde finesser - som muligheden for at tage 61 billeder på to sekunder, og så er halvdelen endda i kassen, før du trykker på udløseren. Hermed bliver det en del lettere at fange det helt rigtige moment, især når der er børn og dyr involveret.

Masser af kræfter

LG-kameraet præsterer også langt over middel. Opløsningen på 13 megapixel er mere end rigelig, og modsat Sony har LG indbygget en optisk stabilisator. I praksis skød vi de bedste fotos med Sony'en - især i mørke omgivelser - mens de flotteste videoklip blev indfanget med LG'en.

Under motorhjelmen er de to telefoner nærmest identiske - med lynhurtig processor (Snapdragon 800) og rigelig RAM (2 GB). Selv krævende spil afvikles flydende, og her er intet, der hakker. Begge mobiler gemmer også på et velvoksent batteri (3000 mAh), så vi klarede os let gennem lange dage uden en stikkontakt.

Min egen favorit er Sony Z1 - mest fordi den er vandtæt og på grund af kameraet. Omvendt ligger LG'en bedre i hånden, og det er da imponerende, at skærmen er større, selv om mobilen er mindre.

Og så er prisen særdeles attraktiv. Begge telefoner giver fin værdi for pengene, men igen: Lad være med at købe nogen af dem, før du har haft begge i hænderne. Og når du alligevel er nede i mobilbutikken, skal du også lege lidt med de nærmeste konkurrenter. For som Android-bruger snyder man sig selv, hvis man ikke udforsker og udnytter Google-platformens største styrke: Det frie valg.

Topmobiler i tæt duel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce