Kopasning: Erling Rasmussen skulle egentlig bare passe Oregaards køer, men endte med at komme med på optagelserne til DR's store krigsdrama

Guldbjerg/Assens: Erling Rasmussen er en helt almindelig landmand fra udkanten af Guldbjerg mellem Bogense og Særslev.

Alligevel har Erling Rasmussen dog oplevet noget ganske usædvanligt den seneste måned.

Til optagelserne af den kommende tv-serie om krigen i 1864 havde DR nemlig bedt om lov til at låne Oregaards gamle røde malkekøer.

Stig Benzon fra Oregaard bad Erling Rasmussen, der har stor erfaring med netop den race, om at passe køerne, og pludselig befandt Erling Rasmussen sig på Hagenskov Gods ved Assens, hvor han blev bedt om at være med som statist i flere scener til serien.

Scener lavet om

Først skulle Erling Rasmussen komme trækkende med en ko, men det blev lavet om, og i stedet skulle han stå sammen med andre på gårdspladsen, hvor en kvinde i en scene er voldsomt vred på godsejeren på arbejdernes vegne.

- I den anden scene vender soldaterne hjem fra krigen, og så skulle alle os fra godset løbe dem i møde, siger Erling Rasmussen.

Scenerne blev taget om igen og igen, og Erling Rasmussen oplevede ingen problemer med at leve sig ind i rollen som bonde i 1864.

- Det var ikke svært, for hvis ikke du gjorde det, fik du klar besked om det, siger han.

Erling Rasmussen blev iklædt tøj med et gammelt og slidt udseende, og alle statister med tatoveringer og øreringet blev sorteret groft fra.

At være statist er frivilligt arbejde, men fordi Erling Rasmussen var ansat til at passe køerne, endte han med at blive den eneste lønnede statist.

Og køerne? De opførte sig ifølge Erling Rasmussen fuldstændig eksemplarisk under optagelserne.

1864 bliver instrueret af Ole Bornedal og har premiere i 2014, 150 år efter krigen i 1864. I 2015 bliver der desuden lavet en biografudgave af serien.

  • Harkjær_Magnus_ørum_(2015)_022

    Af:

    Lokalredaktør og journalist på Fyens Stiftstidendes Nordfyn-redaktion, hvor jeg har arbejdet siden 2013. Uddannet journalist fra Syddansk Universitet samme år. Under min praktiktid arbejdede jeg også på den nordfynske lokalredaktion samt avisens samfundsredaktion og i Europa-Parlamentet i Bruxelles. I 2016 var jeg projektleder for Det Fynske Folkemøde i Odense.