Skænkestue får skænket nyt liv

Skænkestuen er genåbnet, så nu er der atter liv og glade sommerdage i den 200 år gamle købmandsgård. Den blev for 50 år siden som kulisse i kultfilmen "Fra den gamle købmandsgård", som stadig spilles hvert år ved juletid. Hver lørdag formiddag er der levende musik, og i går blev den leveret af trioen Treklang, mens Nancy Nielsen serverede kolde og varme drikke for gæsterne.
Foto: Jørgen Hansen

Skænkestue får skænket nyt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MILJØ: Kerteminde kan ikke længere prale af at have Danmarks sidste skænkestue

ASSENS: I al ubemærkethed har Assens fået en trestjernet turistattraktion. Den gamle skænkestue i Plums Gaard er genåbnet efter i over 20 år at have været først steakhouse og derefter vietnamesisk spisested.

Nu kan man i Kerteminde ikke mere prale med at være have Danmarks eneste og sidste skænkestue, nemlig den i Muusgaarden.

I gamle dage havde alle større købmandsgårde i byerne en skænkestue, hvor folk fra oplandet kunne købe en forfriskning, gerne en øl og en dram, til deres madpakke. Der blev normalt ikke solgt mad.

I den genåbnede skænkestue i Assens er det da også de våde varer, som dominerer, men man kan dog få kage og toast.

Den vietnamesiske restauratør drejede nøglen sidste efterår.

- Lejekontrakten udløb og han veg tilbage for en påkrævet modernisering af køkkenfaciliteterne, oplyser direktør Ole Plum, hvis slægt siden 1860 har haft købmandsgården i Assens.

Hans kone Gyda Plum, som driver forretningen Tøj & Ting, har de sidste mange somre budt på levende musik i den gamle købmandsgård lørdag formiddage.

- Imens sad publikum og hyggede sig ved restaurantens udendørs borde over for min butik. Og da vi ikke bare kan byde folk at skulle stå op, blev løsningen i denne sommer at genskabe skænkestuen, fortæller hun.

Svigermor knappede op

- Mange turister har allerede besøgt skænkestuen, hvor det er lykkedes os at få en branchekendt dame til at servere, nemlig Nancy Nielsen, der i forvejen bor til leje i købmandsgården, fortæller Ole Plum.

Hans far, afdøde direktør Arne B. Plum, havde i sin tid spiritusbevillingen til skænkestuen, og en dame var så ansat til at knappe op. Det var i øvrigt i mange år - indtil skænkestuen i 1980 blev til bøfsted - Ole Plums svigermor, Anna Madsen.

Og i dag har Ole Plum ligesom sin far igen bevillingen, mens den gamle værtindes datter står for underholdningen.

Det er i øvrigt de lokale grupper Treklang og Nimbus, der optræder på skift.

Men måske bliver Kertemindes skænkestue igen Danmarks eneste. Familien Plum prøver igen at leje ud til restaurationsformål, men det er svært.

- Vi er imidlertid indstillet på at ordne køkkenet, hvis nogen melder sig. Og faciliteterne er da heller ikke værre, end at den nyåbnede skænkestue lige har fået tildelt en "Smiley" af levnedsmiddelkontrollen, fortæller Ole Plum.

Der har i øvrigt altid været skænkestue i gården med de toppede brosten. Bygningerne er omkring 200 år gamle, og i sin tid kunne der holde op til 20-30 hestevogne med korn i Østergade og vente på at komme ind i gården.

En bajer til otte øre

For over 100 år siden kostede en bajer i skænkestuen otte øre. I dag serveres en Vestfyen for 18 kroner. Men så skal man lige huske på, at daglønnen for karlene i købmandsgården før 1890 var 1,80 kroner for op til 14 timer.

Så i forhold til lønudviklingen er bajerne faktisk blevet betydeligt billigere end i "de gode gamle dage".

Skænkestue får skænket nyt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce