S/s "Bjørns" sejladser fik en uheldig start i det sydfynske øhav.

Knas, knas, knæk, sagde det højlydt få minutter efter, at veterandamperen “Bjørn” fra Helsingør i går eftermiddag lagde fra broen ved Maritimt Center i Svendborg.

Under den bakkende dampers vendemanøvre var farten ikke afpasset forholdene i det strømfyldte Svendborgsund.

Damperens bevægelse førte til, at fartøjets agterende strejfede bovsprydet på den fortøjede Svendborg-galease “Palnatoke”, kolliderede med træskibsbroen ved Det gule Pakhus og i en kædereaktion fik ramt Svendborg-paketten “Fionia” på broens modsatte side.

Ved damperens uheldige manøvre skete der kun materielle skader. De kan til gengæld være omfattende.

Eventuelle skader på “Palnatoke”, der tilhører læge Lasse Hessel, Svendborg, vurderes af fagfolk fra J. Ring-Andersens træskibsværft i Svendborg.

Damperens flagspil knækkede, da det ramte bovsprydet på “Palnatoke”.

Inden det lykkedes at få damperen til at sejle fremad, kolliderede den med træskibsbroen. Broen knækkede flere steder.

Kollisionen skete med en kraft, der forplantede sig til broens modsatte side og der forårsagede en alvorlig revne på tværs i roret på bådebygger Peter Ladefogeds paket “Fiona”.

Årsagen til damperens kollission med træskibene og træskibsbroen kan være manglende eller for sen kommunikation mellem damperens fører og maskinrummet, så der ikke i tide blev slået fremad på propellen.

I de kommende dage gøres årsag og skader op og de forsikringsmæssige tråde redes ud.

S/s Bjørn er på sit første sommertogt efter mere end 30 års restaurering udført af frivillige i Helsingør. Damperen fortsætter i dag sin sejlads med betalende gæster i Svendborgsund . Torsdag og fredag sejles den tidligere isbryder og bugserbådud med gæster fra Ærøskøbing.

I næste uge er damperen følgeskib i sejladsen Fyn Rundt for bevaringsværdige Skibe. Damperen bliver ført af frivilligt mandskab.

  • Fyns Amts Avis