Måske kan det sammenlignes med oplevelsen af at røgte garn. Man spejder ned i vandet for at vurdere fiskelykken, men der er ikke rigtig noget. Bare et par krabber, nogle tangklatter og vandmænd. Ikke umagen værd. Men så kommer der mere og mere net op af vandet, og lige pludselig sidder der en fed rødspætte, en torsk og måske også en havørred.

Ikke sådan at garnet er lastet med masser af fisk, men bare sådan tilpas. Hvad man kan overkomme at rengøre og tilberede.

Thorsted’s på kanten af havnen i Kerteminde - ja, den er faktisk helt ude i havnen med vandet strømmende ind i fjorden fra bugten lige under gulvet - har noget af den oplevelse i sig.

Vi kommer ind til frokostbuffet en søndag. Har bestilt bord og er lidt skeptiske, da vi ser anretningen. Den virker skrabet. Øjnene vil så gerne lokkes med blink og spændende agn. Selv om salatblade og appelsinskiver kan få et bord til at virke flot og indbydende, så er det jo ikke det, man kommer efter. Det er den tang og de vandmænd, man bare skal have rystet ud, før de rigtige fisk dukker op.

Hvide porcelænsfade og skåle har de fisk, som man med rette burde kunne forvente et sted, hvor udsigten er fiskekuttere, saltvand og måger. Hvor færøbåden ”Hvidravnen/Hvitravnur” bliver roet mod tidevandet til kaj ved siden af ”Rylen”, der besejlede de danskes øer med bysbarnet Johannes Larsen ved rorpind og skitseblok.

Torsk, sild, sej, laks, makrel. Klassisk og originalt. Der er ingen faunaforurening med eksotiske smørfisk, pangasiusser eller aborrer fra afrikanske søer. Det er retur til fiskebankerne i Storebælt, Kattegat, Østersøen og Skagerak.

Torskefileten er søsat med en anelse fløde og diskret sennep. Kornet, syrlig, men ikke så stærk, at den tager livet af det hvide kød. Det er fast og saftigt. Mørksejener med pesto og mynte. Samme gode fileter. Lune, tilpas dampede, så kødet lige skiller.

Med en rund damefødselsdag ved de improviserede langborde er der mange til at frekventere fisken, og kortvarigt er der ”udsolgt” af torskefiskene. Men kokken kommer forbi på en inspektionstur og får rettet op. Når buffeten er så enkel, må der ikke mangle noget om bord.

Varianterne af laks er fra røgeriet. Koldrøget og varmrøget. Vildlaks er det næppe, for det er i en anden prisklasse end ”mellem”. Hvad hakkede mandler/nødder laver på en røget fisk, har jeg aldrig forstået. Men sådan vil folk måske have det. Er det finere?

Den koldrøgede laks er et must på ethvert fiskebord, og den er præcis så fedtet og smækker på tungen, som man kan forlange det. At den så nok har haft sin opvækst i et bur i den norske skærgård, må man leve med. Eller undlade at lande på tallerkenen. Der er frit valg.

Drilleri

Paneret sild i eddike er en herrespise, som kan få nostalgien til at flyde. Den har fået en blanding af peberrod og syltet løg og gulerod i bugen, og det er en af de overraskelser, man er nødt til at lade sig overraske af flere gange. Fed fisk, lidt syrligt, lidt sødt. Fast. Det er nærliggende at fiske efter opskriften, men kokken bider ikke på.

- Ja, er den ikke god, spørger han drillende og nægter pure at røbe detaljer. Men med de nævnte ingredienser er det jo lovligt at forsøge sig frem og satse på, at peberroden er den afgørende detalje.

Fiskefrikadeller og ditto fileter er en anden sikker fangst. Det er den hjemmerørte remoulade ikke. Krabbesalaten er en anden delikatesse, som man ikke må snyde sig selv for.

Rejerne er til den afpillede, optøede usle side, og jomfruhummerne er der ingen af os, der orker at pille i.

Det tilhørende brød er næppe hjemmebagt men indkøbt hos en bager, der kan sit kram. Der er stenalderkvalitet over rugbrødet, som er pakket med kerner, og det lettere brød er den sprøde og langtidshævede stil.

Buffeten er selvbetjening. For nogle. Fra start til slut svæver en storsmilende tjener mellem bordene og sørger for os i almindelighed og et par ældre gæster i særdeleshed. De får simpelthen personlig servering.

Med en pris på 139 kr. pr. næse rammer Thorsted’s de fem stjerner.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og reporter hos Jysk Fynske Medier. Fyens Stiftststidendes Odense-redaktion. Interview og reportage. Tager også en del billeder og film.

Mere om emnet

Se alle

Samlet vurdering