Mellemamerika kan kun bekæmpe narkohandlen effektivt, hvis landenes økonomi bliver styrket, siger Obama.

Krigen mod narkokarteller fylder meget i de mellemamerikanske lande. Både når det gøres op i penge, og når det gøres op i tabte liv.

Men hvis ikke landenes økonomi bliver styrket, bliver kampen forgæves.

Det sagde den amerikanske præsident, Barack Obama, hvor han besøgte Costa Rica i forbindelse med topmødet mellem Latinamerikas ledere.

- Jo stærkere økonomien er, og jo stærkere institutionerne er for de mennesker, der ønsker en lovlig karriere, jo svagere bliver organisationerne bag narkohandel, siger Barack Obama til BBC.

De latinamerikanske ledere vil bruge en stor del af topmødet til at diskutere, hvordan de sammen nedbringer den vold, som flere narkokarteller står bag.

Størstedelen af den narkotika, der bliver produceret i Sydamerika, bliver smuglet gennem Latinamerika, inden det når USA.

Barack Obama har da også tidligere erkendt, at problemerne med netop vold i Latinamerika hænger uløseligt sammen med den enorme efterspørgsel på narkotika i USA.

Centralamerika har i den seneste tid oplevet en stigning af vold som direkte konsekvens af de kampe, som narkokartellerne kæmper om ruter til USA.

Flere Latin- og Centralamerikanske lande er således ved at bukke under for den organiserede kriminalitet.

Det har tidligere rejst en debat blandt landene om at vende USA ryggen, og i stedet for bekæmpe narkotika ved at åbne op for en gradvis legalisering.

- Nogen er nødt til at tage de første skridt i Sydamerika. For vi er ved at tabe kampen mod narkotika og den organiserede kriminalitet på kontinentet, har Uruguays præsident, José Mujica, tidligere sagt.

Også Guatemalas præsident, Otto Molina Pérez, har tidligere udtalt, at den massive handel med narkotika ikke kan bekæmpes med sanktioner og love.

Handlen er så stor, at man ikke kan kontrollere den, uanset hvad man gør, lyder det.

- Vi kan ikke udrydde det globale marked for narkotika, men vi har alle muligheder for at regulere det, som vi har gjort med tobak og alkohol.

- Narkotikamisbrug, alkoholisme og tobak skal behandles som sundhedsproblemer, ikke som kriminelle handlinger, har Otto Molina Pérez tidligere sagt.

Barack Obama står dog i den anden grøft og mener, at legalisering er vejen frem.

Hvis først man begynder at åbne op for en lovlig handel med narkotika, vil det få en negativ konsekvens, lyder det fra den amerikanske præsident.

- Legalisering ikke er svaret. Hvis vi tillader en sådan åbning, vil handlen med narkotika kun i langt højere grad komme til at dominere vores samfund.