Dessert-eksperimentet

Restaurant Krinsen på Hotel Svendborg.
Foto: Roland Petersen

Dessert-eksperimentet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er liv i kludene fra smokingklædte herrer i festmiddagsstemning til lige så glade fagforeningsfolk, mere afslappet klædt. De indtager Restaurant Krinsen på Hotel Svendborg den tirsdag aften, vi tre ankommer for at spise fra a la carte-kortet. Selv om der er ”alt optaget” i selve Krinsen, får vi venligt anvist et bord i caféen, der ligger over for baren og i flugt med restauranten.

Trods travlhed er der et splitsekund efter, vi er blevet budt venligt velkommen af to tjenere, isvand i karaffel på bordet sammen med formbagt valnøddebrød med sprød skorpe og usaltet smør.

- Ja, siger den yngste tjener.

- Vi bager selv brødet!

Blandt de tre forretter vælger vi stenbiderrogn med rygeost og den kolde, spanske gazpacho-suppe.

Fromagefreaks ville ikke tro det muligt, men ymerfromagen med Piratos-låg og appelsinsorbet er en vidunderlig dessert.
Fromagefreaks ville ikke tro det muligt, men ymerfromagen med Piratos-låg og appelsinsorbet er en vidunderlig dessert.
Foto: Roland Petersen

Herlig rogn og urteparfait

Der er venlig vejledning til vinkortet. Vi vælger en riesling fra Alsace, som er frisk uden at være for syrlig - med eftersmag af citrus og æble.

En tjener fjerner den store firkantede dækketallerken af solidt glas for at give plads til en sort skiferplade. På den er anrettet tre toppe stenbiderrogn. På andre toppe af rygeostcreme er sat papirstynde, sprøde rugbrødsskiver. Der er pyntet med halve ringe af små radiser og kviste af frisk, duftende dild.

Ledsageren har valgt den kolde gazpacho-suppe. Den kommer smukt pyntet med knasende sprøde stykker af ristet chorizo-pølse, godt krydret med chili. Han undrer sig over, at der i midten ligger en rund og tyk skive ”kryddersmør”. Ved første mundfuld og lidt hjælp fra tjeneren konstateres, at det er en helt unik is. En parfait med basilikum.

Der er velsmag på alle hylder. Også da vi når til hovedretterne, hvor vi tre har valgt forskelligt fra kortet. Jeg tager oksemørbraden, som serveres smukt og enkelt. To perfekt mediumstegte skiver topper på bund af vårgrønt, snittet og blancheret spidskål. Hele grønne og hvide asparges stadig med knas efter kogning fuldender kokkens fornemmelse for forår. Tjeneren kommer springende med en lille smør- og æggeblød blomkålstimbale lige fra ovnen. Min rødvinssovs er meget lækker og fuld af smag.

Min svigermor har valgt lam, der serveres som let rosa stykker samt et stykke roulade krydret med løvstikke. Dette er arrangeret på en bund af lækre, sprøde skovsvampe. Hun får en lille kande med portvinssovs.

Svoger har valgt den skindstegte rødfisk, også let og elegant serveret på bund af let blancheret spinat og forårsløg. Der er friterede halvmåner af skalotteløg, og i hans kande er der en indkogt velsmagende hummerbisque. Til alle tre retter er der en skål med lækre udenlandske, nye kogte kartofler med persille.

Det er så lækkert det hele, at vi er begyndt at smage hos hinanden. Tjeneren mener nok, fisken kan følges af en let rødvin. Valget er en Loredona, pinot noir fra Californien. Min er en fyldig , blød fransk Sensas fra Languedoc-Roussillon i Frankrig. Den er krydret med eftersmag af bær og vanilje.

Restaurant Krinsen på Hotel Svendborg.
Restaurant Krinsen på Hotel Svendborg.
Foto: Roland Petersen

Fromage møder Piratos

Mine ledsagere vælger til dessert den franske chokoladekage Gateau Marcel. En bagt chokoladebund med letbagt chokolademousse øverst. Den er lettere, end chokoladekager kan være, men letter yderligere ved en ”snebold” af hvid champagnesorbet.

Jeg har valgt ymerfromage, fordi jeg elsker mormor-fromager. Her kommer aftenens overraskelse af et dessert-eksperiment. På endnu en sort skiferplade kommer et højt martiniglas med en luftig, let fromage. Overfladen er en lakridsgelé af den kradse slags. Ganske rigtigt er den lavet af de runde salte lakridspastiller Piratos, som Haribo lancerede i 1950’erne. Man mindes, at en bioturs overforbrug gjorde munden hudløs i flere dage. En knasende sprød kniplingskage med blidere lakridssmag er stukket ved, og der er pyntet med en kvist frisk mynte.

Ved siden af står en lille sort gryde med rødgyldent låg. Gryden rummer et mesterværk af en appelsinsorbet med kandiseret appelsinskal. Det lyder sært, men smagen er fantastisk. Nu har min ledsager fået en skefuld, og selv om han efter hovedretten tvivlede på, om han ikke var for mæt til dessert, så kræver han efter sin kage at smage fromage og lakridsfusionen.

Dessert-eksperimentet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce