"Vi brænder hytten ned"


"Vi brænder hytten ned"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DOKUMENTATION: Q-Courage fortæller sin version af turen

ODENSE: Evalueringen af turen til Sverige med ni utilpassede unge fra Vollsmose indeholder en beskrivelse af den voldsomme konfrontation som resulterede i politianholdelse af fire unge og hjemsendelse.Bag beskrivelsen står det private firma Q-Courage, som arrangerer grænseoverskridende øvelser i naturen med et pædagogisk sigte. Desuden har den medarbejder fra kommunen, der også var impliceret i optrinnet, bidraget med oplysninger til psykolog Teddy Hoffmann, som har skrevet rapporten.

- Uroen blandt de fire arabiske drenge opstod allerede i dagene forud for den voldsomme episode søndag den 23. juli. De unge var meget utilfredse og ønskede at komme hjem. Det kom til udtryk i form af udsagn som: ”Vi brænder hytten ned” og ”Jeg skal brænde dig i ansigtet med en cigaret”, oplyser de implicerede voksne til rapporten, som fortsætter:

- ”Nogle af de unge var stukket af i byen Karlsborg, og da en af turlederne forsøgte en dialog ved at køre hen til dem, blev bilen overkastet med sten og kæppe, og turlederen fortrak og mistede kontakten med de unge. De kom senere hjem i en taxa, og resten af aftenen forløb forholdsvis roligt”.

- ”Om morgenen den 23. juli er de unge stadig meget utilfredse og truende og begynder at lave hærværk på huset og inventar. Idet turlederne på dette tidspunkt er i undertal, gribes der ikke ind. Kontakt etableres imidlertid til andre turledere med oplysning om, at hytten er ved at lide overlast”.

- ”Under turlederudskiftningen, hvor de nye og de gamle turledere hilser på hinanden og de unge, er der en meget spændt stemning. Alle otte personer – fire unge og fire vokne – var samlet omkring hytten, da det nye hold turledere ankom for at skifte de gamle ud klokken cirka 13”.

- ”En af drengene henter på et tidspunkt et kaffekrus fra verandaen og drikker indholdet, hvorefter han kaster kruset i skoven. Drengen bliver bedt om at samle kruset op. En af turlederne tager drengen i armen for at følge ham ned for at samle kruset op”.

- ”Dette medfører, at den unge uden varsel kaster sig over turlederen og forsøger at slå ham. Sekundet efter kaster to af de andre unge sig ligeledes over turlederen. Tre andre turledere iler den første turleder til hjælp, og det lykkes i løbet af nogle minutter at få skilt alle fra hinanden, og de unge fastholdes på jorden, hvor det forsøges at tale dem til ro”.

- En turleder råber pludselig, at de skal op og stå. Ifølge Stiftstidendes tidligere oplysninger blev denne besked ledsaget af et argument med, at fastholdelsen på jorden ”krænker drengenes ære”, og de blev rejst op.

- ”Ved dette vrister tre af drengene sig fri, og finder våbenlignende genstande rundt omkring. De unge udruster sig blandt andet med en lang tilspidset granrafte, en høtyv og en 30 centimeter lang savtakket brødkniv. Der opstår bryderi mellem de unge og turlederne som ender med, at de unge afvæbnes”.

- ”Konflikten aftrappes langsomt, og de unge bryder herefter op og løber ned ad vejen væk fra boligen”.

- Senere viser det sig, at de unge har revet adskillige vejskilte op og kastet dem på en offentlig trafikeret vej. Ifølge drengene sker dette for at undgå, at turlederne forfølger dem i bil.

- ”Pludselig 10-15 minutter senere kommer de unge løbende mod turlederne, der stadig diskuterer løsningsmuligheder. De unge kaster sten mod det område, hvor turlederne befinder sig. De unge har samlet masser af sten og fyldt deres lommer. Alle turledere udruster sig med skjoldlignende genstande såsom haveborde, låg til skraldespand, grill-låg og så videre for ikke at blive ramt af stenene. Da drengene ikke har flere sten, løber de igen væk”.

- ”Pludselig ankommer politiet, og det viser sig, at en tredjepart på den trafikerede vej har alarmeret politiet. Ifølge drengenes udlægning har de stoppet tredjeparten og bedt ham ringe til politiet, idet de mente, at der blev brugt unødig vold mod dem”.

- ”Instruktørerne forklarer politiet situationen, og det vurderes, at situationen er ude af kontrol”.

- ”Medens politibilen med de to betjente er på stedet, kommer drengene igen tilbage, noget mere afdæmpede fysisk, men meget truende. De fortæller endvidere, at de, når politiet er kørt, har til hensigt at smadre resten af huset. Stort set alle turledere bliver herforuden truet på livet”.

- ”Det er i mellemtiden begyndt at regne, og de unge er ved at blive gennemblødt, så det besluttes at lade dem gå i huset og hente en jakke én efter én. Dette sker under opsyn, idet det frygtes, at de har gemt flere våben indenfor. I hytten opstår der igen bryderi mellem de unge og instruktørerne. Samtidig med handlingerne i huset ankommer to politibiler mere. De unge anholdes og køres væk”.

"Vi brænder hytten ned"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce