Lolland svag favorit til atomdepot: Drikkevand kan redde Kertinge Mark

Undergrunden ved Kertinge Mark består af to tykke lag ler, som gør den velegnet til at tilbageholde eventuelle udslip af radioaktivt materiale.
Foto: Michael Bager

Lolland svag favorit til atomdepot: Drikkevand kan redde Kertinge Mark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvom de politiske vinde på Christiansborg måske blæser i retningen af, at Risøs atomaffald skal eksporteres til udlandet, fortsætter processen med at udpege det bedste sted til et dansk atomdepot.

Torsdag stod det klart, at Rødbyhavn på Lolland er en svag favorit til værdigheden som atomkommune.

Det fremgår ifølge Politiken.dk af de omegnsstudier, der torsdag blev afleveret til Sundhedsministeriet.

Ifølge omegnsstudierne er lerlagene på det sydlige Lolland "uforstyrrede" og "forventes at kunne tilbageholde et eventuelt udslip af radioaktivt materiale".

Undergrunden er også velegnet ved Kertinge Mark. Men området har ifølge studierne store drikkevandsinteresser. Det taler imod at placere depotet i området mellem Odense og Kerteminde.

- Det synes vi jo er et rigtig stærkt kort. Det nye, der kom frem i dag, var geologien, og det skal vejes sammen med alle de andre faktorer. Og der mener vi stadig, at netop drikkevandet på Kertinge Mark er et rigtigt vigtigt argument, siger Kertemindes borgmester Sonja Rasmussen (Borgerlisten) til Fyens Stiftstidende fredag.

Jylland skælver - Bornholm sprækker

Men også de udpegede områder i Jylland og Bornholm har med omegnsstudierne fået små halmstrå at klamre sig til for at undgå at få den uvelkomne gave fra Staten.

I det nordvestlige Jylland er der en større seismisk aktivitet end i det øvrige Danmark og på Bornholm er der konstateret lange sprækker i undergrunden.

Omegnstudierne giver derfor langt fra et helt klart billede af, hvilke områder der er mere egnet end andre.

- Vi er ikke blevet sådan rigtigt meget klogere. Vi må sige, at alle steder stadig er i spil - der skal tygges noget mere på det materiale, før man kan drage nogen konklusioner, lyder det fra borgmester Sonja Rasmussen.

Der skal nu gennemføres en strategisk miljøvurdering af de seks områder - og samtidig skal muligheden for at deponere affaldet i udlandet undersøges. Derfor bliver det formentlig først i slutningen af 2013, at to områder kan indstilles til videre detaljerede feltundersøgelser, oplyser Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Læs mere i Fyens Stiftstidende fredag.

Lolland svag favorit til atomdepot: Drikkevand kan redde Kertinge Mark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce