Husmand i høje luftlag

Et kærlighedsfyldt møde mellem et perfekt stegt stykke foie gras og en blød kartoffel-porresuppe.
Foto: Kim Rune

Husmand i høje luftlag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

No. 61 på hjørnet af Kongensgade og Vindegade i Odense er et sandt studie i effektivitet på alle planer. Restauranten sælger sine borde to gange på en aften, så man kan vælge at komme tidligt og være ude klokken 19.30 eller at komme derefter og have god tid.

Vi ankom tidligt og fik straks et menukort. Få minutter efter bestilte vi, og så begyndte retterne at ankomme ret hurtigt. Det var vi forberedt på, og det hele foregik i en særdeles venlig atmosfære, så der er intet skidt at sige om det.

Og det er der sandt for dyden heller ikke om min første ret i en tretrinsmenu:

Noget så prunkløst og uprætentiøst som kartoffel-porresuppe. Jeg kan selv lave en glimrende version med den ene arm bundet bag ryggen, mens hovedet sidder fast i emhætten, men jeg har ingen forestillinger om, at jeg kan frembringe så sublimt et resultat, som No. 61 kan. Den var blød og helt blottet for det klistrede præg, som stivelsen i kartoflerne ofte giver.

Smagsintensiteten var enorm, formentlig fra en base af god fond, og fik modspil af røget knas fra bacon, frisk bitterhed fra purløg og saftspændte æbletern. For et tilkøb af 50 kroner var der placeret et perfekt stegt stykke foie gras, der gav smeltende fedme. Mødet mellem den dekadente gåselever og den i udgangspunkt bondske suppe var kærlighedsfyldt i en grad, man aldrig ville have drømt om.

Havde jeg været mere lidenskabeligt anlagt, ville jeg have rejst mig og givet kokken et kæmpe knus og et ordentligt smaskkys - efter jeg altså var færdig med at slikke tallerkenen.

Denne faktisk ret store gastronomiske oplevelse satte sig til gengæld som bange anelser. Herfra kunne det kun gå ned ad bakke.

Det gjorde det ikke!

Restaurant No. 61, Kongensgade 61, Odense.
Restaurant No. 61, Kongensgade 61, Odense.
Foto: Kim Rune

Simple teknikker

Selv om min hovedret med stegt rødspætte på svampecreme med rå grønkål (fra Søstedvej ved Årslev, sørme), ristede hasselnødder og citronmelisse ikke var helt på samme uforlignelige niveau (det ville være urimeligt at forvente), var den endnu et eksempel på den høje grad af intelligens og intuition, som hersker i No. 61’s køkken.

Men ganske simple teknikker (vi er langt fra den modebevidste molekulære gastronomi) bliver der leget med kontraster mellem konsistenser, sødme/syre og fedme og rene, klare smage.

Og ikke mindst bliver der arbejdet med lokale råvarer af høj kvalitet, men ikke til høj pris, på en måde, der sætter klassisk dansk husmandskøkken i funklende nye rammer.

Restaurantens bistro-stil sætter sig hårdere igennem i min medspisers tournedos - smukt stegt med tynd stegeskorpe og fuldstændig jævn rød farve hele vejen igennem - der dog også fik følgeskab af grønkålen og sprød, dampet spidskål på en elegant indkogt fondsauce med rødvin.

Til mine retter havde jeg taget den nemme vej med vinmenuen (min 15-årige medspiser holdt sig til vandflasken). Til begge de salte retter gav det særdeles gavmilde opskænkninger af italiensk vin fra det gode hus Icardi. En blomstrende hvid til forretten, der med en fed næse tackler foie grasen godt. Fisken får en sval pinot noir med en elegance, der ligger langt fra områdets ellers ofte brutale vine på nebbiolo-druen. Inspireret valg til en rødspætte med svampecreme og nødder.

Det helt store clou på vinfronten kommer dog til desserten. En tysk beerenauslese på en mystisk hybriddrue fra huset Anselman. Den var kold med en dyb smag af honning og ristede mandler, som længe blev hængende bagerst i ganen.

Stærkt match til en simpel crème brûlée. Det er jo om noget en fransk klassiker, der ikke er mange ben i. Den skal man bare sørge for ikke at ødelægge. En konsistens som pisket smør, et låg af tynd, brændt karamel, der nærmest popper i munden, og en rigelig mængde vaniljekorn, og så er den hjemme. Det var den.

Restaurant No. 61, Kongensgade 61, Odense.
Restaurant No. 61, Kongensgade 61, Odense.
Foto: Kim Rune

Svævede hjem

Min medspisers smuldrende chokoladekage med syltede kirsebær og vaniljeis med strejf af kanel var væk, inden jeg nåede at kigge op.

Halvanden time efter vi ankom, svævede vi hjem fuldstændig høje af oplevelsen af at spise på så højt et niveau til så få penge.

Husmand i høje luftlag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce