Falsk katastrofe træner beredskabsfolk i at håndtere store ulykker.

Fiktiv eksplosion i Langeskov

Falsk katastrofe træner beredskabsfolk i at håndtere store ulykker.
Langeskov: Radioen knitrer og skratter:

- Krrr ... eksplosionsbrand på fabrik ... krrr ... STOK i Langeskov.

Det er ikke så slemt, som det lyder. Faktisk finder katastrofen aldrig sted. Den farlige ekslosion er hundrede procent fiktiv.

Ikke desto mindre tiltrak den tirsdag aften over 150 beredskabsfolk fra blandt andet politi, brandvæsen og redningsberedskab.

Meldingen var nemlig startskuddet til en stort anlagt beredskabsøvelse på STOK Emballage og Jørgen Kruuse i Langeskov.

I fiktionens verden havde en entreprenørmaskine gravet en naturgasledning over under arbejdet med at renovere kloakkerne i området. Gasudslippet sivede via kloakkerne ind i de to bygninger, hvor gassen blev antændt, og katastrofen indtraf. 60 frivillige spillede ofrene fanget i flammerne.

Indsatsleder Michael Timm fra Redningsberedskabet i Kerteminde er ophavsmanden bag øvelsen. Han arbejdede tidligere i Nordjylland, hvor beredskabsøvelsen var en årligt tilbagevendende begivenhed. Og selvom han ikke har oplevet katastrofer i samme størrelsesorden, som den øvelsen udgør, mener han, det er meget sandsynligt, at en sådan katastrofe finder sted.

- Det er et realistisk scenarie, selvom det selvfølgelig er lidt overspillet, for at alle aktører kommer i brug.

Øvelsen skal træne beredskabet i at håndtere større ulykker, hvor mange forskellige grupperinger skal arbejde sammen. Derfor nævner Michael Timm kommunikation som et af de vigtigste værktøjer.

Læs mere om beredskabsøvelsen i Fyens Stiftstidende onsdag.
  • Af: