Lambrusco: Italiensk for viderekomne

Foto 4. BilledtekstBilledtekstBilledtekstBilledtekst
Foto: CARLO GUTTADAURO

Lambrusco: Italiensk for viderekomne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lambrusco er tilbage - i hvert fald på de smarte steder i New York. Vi tester tre af de tørre, frugtige af slagsen.

En vinelsker kan være så gammel, at han eller hun husker lambrusco klart og holder sig fra den.

Man kan også være så ung, at den ofte søde og let boblende italienske vin aldrig har sat sig som en dunkende fornemmelse i baghovedet, og man derfor ikke kender lambrusco på den dårlige måde.

Lambrusco hærgede Danmark i 1980’erne og var den mest solgte italienske vin i USA gennem en årrække. Her er lambrusco på vej tilbage - i hvert fald på de bedre restauranter i New York, hvor vinskribenten for byens førende avis, New York Times, Eric Asimov, i slutningen af juli skamroste lambrusco som aperitif og som ledsager til mad i de mørkere udgaver.

Italienske restauranter med base i det midtitalienske køkken har ofte en stribe lambrusco på vinkortet, mens vinhandlerne de seneste år har fået et bredere udvalg på hylderne.

Undertegnede har testet et antal flasker fra den transparente, frizzante version til de dybt, brombærmørke udgaver som hverken har særligt mange bobler eller større sødme, men til gengæld en overraskende mængde syrlig frugt og et pænt tanninbid.

Herhjemme kan man spørge forgæves efter lambrusco selv i specialbutikker, men vinhandler Carlo Merolli med fysisk base nord for København har det bredeste udvalg herhjemme med varianter fra flere producenter i webshoppen.
Foto 1. BilledtekstBilledtekst
Foto 1. BilledtekstBilledtekst

Navneforvirring

Lambrusco er navnet på en gruppe højtydende, blå druer i provinserne Modena og Reggio Emilia, og det italienske forvirrer, da navnene på de forskellige sorter går igen i de enkelte klassificerede områder.

Et par klassiske områder er Lambrusco di Sorbara DOC, som leverer de letteste vine, mens vinene fra Lambrusco di Grasparossa di Castelvetro DOC har rustik fyldighed og kan dufte af røget bacon.

Min kollega i New York var især begejstret for storproducenten Cleto Chiarlis Pruno Nero på grund af ”den energiske frugt i balance med al den friskhed, man kan ønske i en lambrusco”. Det er en lambrusco, som med den kraftige frugt, sprøde syre og tanninbid ligger langt fra den klassiske opfattelse af lambrusco som letbenet skumsprøjt.

Lambrusco koster generelt fra 55 kroner til knap 100 kroner for de dyreste, så det er overkommeligt at udforske den mellemitalienske specialitet.

Og det er enkelt at drikke lambrusco: Vinene er ukomplicerede, og kombinationen af det frugtige i de tørre, let tanninholdige vine med elementer af mørke bær som hyld kan betegnes som italiensk for viderekomne, hvis man må bruge den frase.
Fortid og nutid hos den italienske storproducent af lambrusco Cleto Chiarli, som er den ældste producent i Emilia med en historie tilbage til 1860. I 1950'erne gik producenterne over til at fremstille vinen på tryktanke for at få de fine bobler frem på den måde, og Chiarli har et topmoderne anlæg fra 2002.
Fortid og nutid hos den italienske storproducent af lambrusco Cleto Chiarli, som er den ældste producent i Emilia med en historie tilbage til 1860. I 1950'erne gik producenterne over til at fremstille vinen på tryktanke for at få de fine bobler frem på den måde, og Chiarli har et topmoderne anlæg fra 2002.

Tanke holder på boblerne

Lambrusco kom til verden med korkproppen i 1700-tallet, og boblerne kom fra gæringen på flaske i foråret, men i 1950 gik de fleste producenter over til at hælde tør vin, druemost og kulturgær på en lukket tank, hvorefter den bliver flasket på anlæg som holder trykket i den færdige vin.

Italienerne bruger de lyse, lette lambrusco som aperitif og den tørre, mørke lambrusco til det fede lokale køkken med retter som spaghetti al carbonara. Undertegnede testede dem til tørret, spansk pølse - det gik fint - og lambrusco til medister eller brændende kærlighed - ja, hvorfor egentlig ikke?
Mauro og Anselmo Chiarli står i dag i spidsen for familiefirmaet, som blev etableret af Cleto Chiarli.
Mauro og Anselmo Chiarli står i dag i spidsen for familiefirmaet, som blev etableret af Cleto Chiarli.

Lambrusco: Italiensk for viderekomne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce