Kære Margrethe...


Kære Margrethe...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En reel sejr eller en pyrrhus-sejr? På den ene side har regeringen fået den skattereform, man ønskede sig, med V og K. Regeringen har placeret sig på midten - og oveni fået udstillet og ydmyget Venstres Lars Løkke Rasmussen i ugens meget beskrevne Rio-forløb.

På den anden side har regeringen som noget helt uhørt mistet sit parlamentariske grundlag. Det skete, da Enhedslisten meldte sig ud og gik i opposition efter et forløb, hvor partiet, med Johanne Schmidt-Nielsens ord, var blevet ”pisset på”.

Slutspillet om skatten begyndte med et brev og endte med et tilbud, Venstre ikke kunne sige nej til.

”Kære Margrete”, skrev Venstres Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag eftermiddag i et brev til økonomi- og indenrigminister Margrethe Vestager (R). Han sad i Rio, men via Venstre blev brevet bragt til ministeriet klokken 15 og Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i indholdet. Her melder Løkke sig på banen - skræmt af tanken om, at man reelt var meget tæt på en aftale med Enhedslisten. Det vil fjerne nedskæringen på overførselsindkomster, som VK ikke selv kunne komme igennem med - og det vil samtidig betyde, at Venstre ville fraskrive sig en skattereform, som i sit udgangspunkt var usædvanligt blå.

I brevet til Vestager foreslår Løkke at lette marginalskatten, så det ikke kun er grænsen for topskat, der øges. Men også, at procenten sættes ned, en ny slags mellemskat. Samtidig gør han det klart, at beskæringen i rentefradraget skal væk.

Aftenen før, onsdag, var der sms’er og en enkelt samtale mellem Margrethe Vestager og Venstres Claus Hjort Frederiksen. Hvad de talte om, ved kun de to - til gengæld har Fyens Stiftstidende fået aktindsigt i deres sms’er. Vestager åbner ballet med en sms, hvor hun skriver, at hun hører så meget, men at hun gerne vil tale med Hjort. Det vil han også gerne. Torsdag fortsætter de sms’er og efter Løkkes brev, gør Vestager det klart for Hjort, at hun og regeringen gerne vil tale, om end hun ikke hører nye toner fra Venstre. Her lægger hun vægt på, at der skal skæres i rentefradraget.

På dette tidspunkt er Venstre på vej ned fra træet - presset af baglandet og efterhånden også noget presset af udsigten til, at Enhedslisten var ved at være ved vejs ende som forhandlingspartner. Var det sket, ville den usædvanligt blå skattereform være blevet om ikke rød, så dog lyslilla.

Fredag morgen gav fik finansminister Bjarne Corydon (S) og skatteminister Thor Möger Petersen (SF) De Radikale til at droppe beskæringen af rentefradraget. Vestagers krav til Hjort om rentefradraget var altså væk - men invitationen til forhandling var til stede.

Klokken 15 kom Venstre til forhandling og fik serveret både rentefradrag og kaffe. Efter en time var der reelt forlig. Venstre trak sig tilbage, ringede til Lars Løkke i Rio og så var forliget en realitet.

Imens sad Enhedslisten og troede stadig, at deres aftale stod ved magt. De havde forhandlet sig så tæt på en aftale, at de i starten var sikre på, at Venstre blot var inde til en paraderunde. Som når stegen bæres tredje gang til en konfirmation.

De vidste ikke, at der stadig var appetit. Og de vidste ikke, Vestager havde været i tætte kontakter med Venstre, samtidig med, at de forhandlede. Og samtidig med, at Konservative og Liberal Alliance også forhandlede. Derfor følte Enhedslisten sig ”pisset på”. De var blevet ofre i et højstrategisk spil, hvor regeringen evnede at spille alle ud mod hinanden. Taktisk smart, men politisk risikabelt. Der er en finanslov, der skal startes lige efter sommeren. Her skal Enhedslisten stemme for. Lige nu siger den nej - skal det ændres til et ja, bliver det dyrt.

På den anden side er regeringen placeret der, hvor store grupper i S gerne vil have den. Og hvor Radikale gerne vil have den. Men hvor det gør ondt på SF - og hvor det gør ondt på den røde af det socialdemokratiske bagland.

Der er lagt op til en hed sommer.

Kære Margrethe...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.