Fyn er ikke større, end man i bil kan nå de fleste hjørner af øen inden for en time. Men hvorfor ikke stille bilen og bruge cyklen for at komme ud på SommerFyn.

Hvis der er for langt til den valgte cykeldestination, så kan man jo tage bil, bus eller tog og så stå af, når man er kommet inden for cykelafstand.

Her er nogle gode forslag til, hvad man kan opleve på to hjul.

1. Fynshoved

Hindsholm og Fynshoved byder på et væld af skønne naturoplevelser og et ganske særligt lys, der tidligere tiltrak malere som Johannes Larsen og Fritz Syberg.

Området har et rigt dyreliv med både rådyr, harer og fasaner.

Her er klinter, strandenge, strandvolde og et lavvandet vildtreservat med mange vadefugle. Om foråret benytter mange forskellige fuglearter Fyns Hoved som pejlemærke når de trækker mod nord.

Tag badetøj med og snup en dukkert i det friske vand. Lige syd for Fynshoved ligger Korshavn - en naturhavn, der tiltrækker mange sejlere.

2. Lundeborg, Østfyn

Der er en skøn udsigt til Storebælt og masser af maritim stemning på havnen i det gamle fiskerleje Lundeborg. Her kan du grille din medbragte mad på stranden og købe is i kiosken bagefter.

3. Tåsinge, Svendborg

På Tåsinge er der mange dejlige steder at besøge.

Fra Bregninge Kirkes tårn er der en storslået udsigt. Det siges, at man i klart vejr kan se mere end 60 kirker herfra.

Tæt ved Valdemars Slot ses den 700 år gamle eg, Ambrosiusegen.

Troense er også et besøg værd, for byen hører til blandt landets flotteste skipperbyer med et fint maritimt miljø og stolte søfarts- og sejlskibstraditioner.

4. Svanninge Bakker

Et let stigende terræn fører fra Faaborg op til landsbyen Svanninge. Her kan du parkere cyklen og vandre i Svanninge Bakker, som blev dannet af gletchere under sidste istid.

Området fremstår i dag som et kuperet landskab, hvor der flere steder er hedevegetationer med en del sjældne planter og insekter.

Det højeste punkt er 128 meter over havet - derfor kaldes området også ”De fynske Alper”.

5. Torø Huse

Syd for Assens ligger det lille fiskerleje Torø Huse. De gamle fiskerhuse ligger tæt ud imod den vig, der skabes af øen Torø. På grund af tilsanding, kan man nu gå tørskoet øen rundt. På tangen over til øen er der sand, men ude på øen kan man godt få glæde af cyklen.

På den vestlige del af øen ligger Vesterborg, som Assens’ store finansmand Harald Plum fik opført i sin storhedstid. Han stiftede Transatlantisk Kompagni i 1916 men gik konkurs og rev Landsmandsbanken med i faldet. Vesterborg, der minder om de første stokværk af Rundetårn, benyttes nu som feriekoloni.

6. Frøbjerg Banker

Mellem Aarup og Tommerup St. kan du nyde Fyns højeste bakkekompleks med tre markante bakker i en kæde. Frøbjerg Bavnehøj er med sine 131 m Fyns højeste punkt.

Herfra er der en fantastisk udsigt over Vestfyn, Lillebælt, og i klart vejr kan man se helt til Jylland.

Banken har lange traditioner som folkeforsamlingssted, og her opføres stadig friluftsteater.

7. Røjle Klint

Kør fra Middelfart gennem Strib og ud på Røjlehalvøen, som er et helt specielt, geologisk område - dannet under sidste istid. Hele halvøen har form nærmest som en stor kuppel.

Røjle Klint rejser sig 40 m over havet, og hele klinten er ca. 8 km lang.

Flere steder er der en fantastisk udsigt ud over havet og Jyllands kyst. Store dele af klinten er skovbevokset med sjældne totalfredede orkidéarter i skovbunden.

8. Middelfarts Halvø

Fra Middelfart kan man tage en tur ”halvøen rundt”. Man kan lægge turen forbi den nye dyrehave, og man kan nyde udsigten ved Fænøsund, der er det smalle stræde mellem Fyn og Fænø.

Hindsgavl Slot er også et besøg værd. Her må man stille cyklen, hvis man vil ned til det gamle voldanlæg fra 1150. Man kan tage stien hele vejen rundt, igennem den gamle Batteriplantage, under den gamle Lillebæltsbro, forbi Kongebrogården og Keramikmuseet Grimmerhus. Så ender man helt inde ved Lillebæltsværftet i den gamle havn.

9. Langesø, Morud

15 km vest for Odense finder du Langesø Gods, der drives som et skovbrug, men samtidig er rammen om mere end 280.000 årlige besøg af skovglade gæster, der nyder det rekreative område ved søen, slottet og skovkapellet.

Fra Odense er det oplagt at tage Langesøstien, der er forbeholdt cyklister og fodgængere. Den finder du ved Rugårdsvej meget tæt på Odense centrum. På stien kan du i fred og ro cykle forbi Paarup Kirke og ud igennem Odenses vestlige forstæder.

10. Enebærodde

Fra Otterup på Nordfyn er der 13 km ud til den yderste spids af Enebærodde. Herfra sejles der fra den 30. juni torsdag og søndag med fjordbåden ”Svanen” over Gabet til Lodshuse på Hindsholm (se www.nordline.dk).

Enebærodde er et gammelt overdrevsareal, og det eneste sted på Fyn, hvor man kan finde større sammenhængende hedebevoksning med hugorme, snoge og markfirben. Odden er bygget op af strandvolde, og kysten mod Kattegat er en smal stenstrand, mens strækningen mod Odense Fjord består af strandenge og rørsumpe.

11. Stige Ø, Odense

Få kilometer fra Odense C ligger Stige Ø - en tidligere losseplads, der i dag er rekreativt område for naturelskere, der gerne vil opleve den særprægede, bakkede natur med udsigt til fjorden.

Her kan du køre på cykelbaner, lege i bakkerne, fange en fisk og grille den på bålpladsen. Bliver vejret dårligt er der mulighed for at søge ly i shelters, hvor man også kan overnatte.
  • Peter_Jensen

    Af:

    Jeg producerer tematillæg - om business, byggeri, energi, ferierejser, golf - og en bred vifte af emner. Jeg startede med journalistikken på Fyens Stiftstidende i 1971 (!). Har siden været omkring DR Fyn, TV2, DR-Sporten og 4 år som mediedirektør i International Table Tennis Federation i Lausanne, Schweiz. Ringen blev sluttet, da jeg vendte tilbage til Fynske Medier i 2007.