Den perfekte bøf med løg

Løg i syltet, sauteret og friteret udgave ledsager den møre, smagfulde bøf fra Grambogård. Brasserie Kok har styr på tilberedning og anretning - og råvarerne fejler ikke noget.
Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Den perfekte bøf med løg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brasserie Kok i Svendborg brillerer med god betjening, gode råvarer og et fint forhold mellem pris og kvalitet

- En kok er blevet syg, og det er bedre, at I kommer i morgen. Men I er selvfølgelig også velkomne i aften ...

Vi ville blot være sikre på, at det nystartede Brasserie Kok nu også havde åbent, og telefonbeskeden skærpede nysgerrigheden til aftenen på Svendborgs nye brasserie i gården bag Café Kok, som indehaverne Charlotte og Martin Pedersen (mor og søn) også driver.

De historiske bygninger omkring Baagøes Gaard har tidligere huset Den Røde Højskole, men lokalerne i baggården er så elegant indrettet, at de snarere leder tankerne i retning af restaurant end brasserie. Menukortet citerer Thomas Keller (manden bag Per Se og French Laundry) for at den perfekte mad ikke findes, kun ideen om den. Og når man har erkendt det, så handler kokkens stræben efter perfektion om at gøre gæsterne glade.

Den kvindelige tjener er så ærlig som meldingen fra telefonen: Kokken vil helst køre alle hovedretter samtidig, men der kommer en snack og brød først. Vi har nemlig bestilt et par forretter, mens de mindste medspisere får en mindre udgave af dagens fisk - laks med asparges - til halv pris.

Spæde skaldyr

Min dybe tallerken med grillede asparges og et generøst antal fjordrejer er enkel og smuk. Ærteskuddene er sprøde, de grønne og hvide grøntsager er delikat tilberedt, men citronskiven, som lige er vendt på grillen, giver en hård syre til de spæde skaldyr. Det ville også være rart med noget til at binde retten sammen. Omvendt træder råvarerne tydeligt frem.

Medspiseren roser skinken og de friske ærter, mens de mindste nyder en ekstra skive brød med ramsløgsmør - fin detalje. Tjeneren foreslog et glas sauvignon blanc eller riesling til forretterne, og hun gjorde et godt valg med St. Pauls riesling fra Alto Adige, som ikke blæser de spæde fjordrejer omkuld.

Rosasyltede løg

Med en sygemeldt kok og en travl café som nabo kunne vi frygte ventetid, men hovedretterne kommer passende hurtigt i dybe tallerkener. Min bøf med løg er en steak fra Grambogård med friteret løg, rosasyltede løg og stegte forårsløg på toppen og en nydelig tyk sauce i bunden.

Bøffen er knap en tomme tyk, mør og smagfuld i sjælden grad. Med kød er det interessante ofte håndteringen og samspillet med resten af retten, men det fynske oksekød har format i smag og tekstur til hovedrollen med nænsom tilberedning med nydelige grillstriber og en tilpas stor fedtkant, som smører fibrene.

Knuste kartofler i en lille støbejernsgryde ledsager den store tallerken, og det er smagen af sommer med kryddersmør hele vejen mod bunden.

Heftig spanioler på glas

Jeg har fået en økologisk cabernet sauvignon fra Spanien i glasset, og det er en heftig ekstraheret sag med en pæn mængde tørstof. Interessant vin, og The Wine Advocate’s Robert Parker havde været begejstret, men vinen er svær at drikke op og en mere saftig, syredrivende vin havde gjort sig bedre i min mund.

Vi bestiller dessert og ost, kaffe kommer uden beregning i stempelkande. Desserten sætter et nydeligt punktum: Iscreme med mild lakrids, sprøde, små marengs, crumble og små dupper blød lakridscreme, som giver smagsløgene et ordentligt los.

Medspiserens crème brûlée er helt klassisk og vellavet, mine oste er fine uden at stikke ud: Fin oliven-tapenade, sprødt knækbrød og et gensyn med de ovnbagte cherrytomater fra snacken.

Brasserie Kok indfriede Thomas Kellers mål, vi blev glade og kvitterer med fem stjerner for en aften til blot 1269 kroner, solidt mætte af kvalitet i hver en bid og mundfuld.

Men tjenerne skal tænke over træk fra døren og skrue en tand ned for musikken. Adele er blandt undertegnedes favoritter, men tre gange ”21” er rigeligt på et par timer. Det er nu småting - fluer på forruden af en smuk, velkørende cabriolet.

Den perfekte bøf med løg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce