Den Internationale Klovne Festival har ramt Odense - tre svenske klovne lagde ud med børneshow.
Odense: Klovnen med den røde skjorte, den røde næse, de røde seler og sokker tager et par svømmetag og smiler drilsk.

Børnene på tilskuerpladserne et par meter væk griner. For den lidt selvglade klovn ser sjov ud, sådan som han bevæger sig med baderingen rundt om maven. Og så har de forudset, at han igen vil spærre vejen for den lidt ubehjælpsomme klovn, ham med den sorte filthat og de sort optrukne øjenbryn. Og da det sker, griner de endnu mere.

For Augusto Cabrera og Jonas Blixt - mændene bag de to klovne - er latteren en særlig udsøgt belønning, der ikke kan købes for penge:

- De er så åbne og spontane, og deres reaktioner så umiddelbare, at det er fantastisk at spille overfor sådan et publikum, siger Augusto Cabrera.

Han grundlagde for 17 år siden den lille klovnegruppe Commedia Gillet, som optræder her, han skriver gruppens tekster og kan samtidig skrue op for mimikken og de små bevægelser på en måde, så børnene fra børnehusene Niels Bohr, Ørpækparken, Klostergården og Jernbanegade fanger historien, selv om der lige i dag ikke er ord på. For de danske børnehavebørn kan ikke forstå svensk.

- Det er premiere på den internationale version af det her nummer, griner han. Vi har tidligere spillet den med masker på - og så med svensk tale.

Festival også i Odense

KlovnefestivalForestillingen i Rosenbækhuset er den første satellit-forestilling fra Den Internationale Klovne Festival i Svendborg - en festival, som siden 1999 har bragt et hav af forskellige klovnerier til Fyn.

Commedia Gillet, som også består af Morgan Tolsén på piano, har taget turen fra Stockholm, men det kniber for dem at kunne leve af klovnerierne.

- Vi forsøger, men det offentlige har blevet skåret meget ned på bevillingerne, så vi bliver også nødt til at have andet arbejde ved siden af, siger Augusto Cabrera,

Han kan så glæde sig over, at børnene syntes det er ekstra morsomt, at han pludselig bliver skræmt væk af den ubehjælpsomme klovn, klædt ud som haj. For når pengene er små, luner han sig ved den umiddelbare og glade latter.
  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Odense Redaktionen. Skriver om lidt af hvert, blandt andet socialt udsatte, psykisk sårbare og interessante menneskeskæbner. Kan specielt godt lide fortællende journalistik. Har skrevet to bøger, om Klaus Riskær (2005) og Remee (2010).