Den 5. maj - årsdagen for befrielsen - får fynboerne igen mulighed for at opleve en brummende britisk bombemaskine fra 2. verdenskrig på nærmeste hold.

Det er veteranerne fra Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight, som sidder ved rorpinden for at ære de faldne kammerater fra krigen.

I den forbindelse overflyves en række allierede krigergrave i lav højde, det vil sige helt ned til 150 meter.

Fra Svendborg til Odense

Flyet starter i Holland, overflyver Fyn, og vender derefter snuden mod Jylland. Her flyves en strækning langs Vestkysten, hvorefter flyet lander i Billund Lufthavn.

Klokken 13.20 ankommer flyet til dansk luftrum over Det Sydfynske Øhav.

13.30 er det planen at overflyve Assistens Kirkegården i Svendborg, hvor ni britiske, canadiske og australske flyvere ligger begravet.

Herefter går turen går mod Falen i Odense, hvor flyet ankommer klokken 13.45. Her ligger de jordiske rester af 23 flyvere fra Storbritannien, Canada og New Zealand.

14.08 når flyet til Randbøl ved Billund hvor et gravsted overflyves.
14.28 overflyves et gravsted ved Stadil nord for Ringkøbing, hvorefter flyet klokken 15.00 lander i Billund.

Ingen kommer tæt på

Sidste år, da Lancaster-flyet gennemførte en lignende flyvning over Danmark, var der sort af mennesker i Billund Lufthavn, hvor der var mulighed for at kigge nærmere på den antikke bombemaskine, mens den overnattede i lufthavnen.

Men sådan bliver det ikke i år, hvor offentligheden ikke får adgang til flyet.

- Det skyldes flere uheldige sammentræf, oplyser Søren Flensted, der er den danske koordinator af begivenheden.

Først og fremmest var veteranflyverne for sent ude med at melde deres ankomst, dels er der en række ombygninger i lufthaven for tiden, forklarer han.

- Og så er der også EU-topmøder i denne tid, hvor den del af lufthavnen har travlt med at tage imod delegationer i små jetfly. Derfor har lufthavnen af sikkerhedsgrunde ikke lyst til at have alt for mange mennesker rendende inde bag afspærringerne, forklarer han.

Flyet forventes at lette igen fra Billund den 6. maj ved 11.30 tiden, hvor den hilser af på Danmark ved at overflyve Fovrfeld Gravlund i Esbjerg i lav højde.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
1
Flere smukke fotos: Læsernes Lancaster-billeder

Flere smukke fotos: Læsernes Lancaster-billeder

Nye billeder: Lancasteren vakte taknemmelighed

Nye billeder: Lancasteren vakte taknemmelighed

2
Billederne vælter ind: Se mere af Lancasterens smukke himmelfart

Billederne vælter ind: Se mere af Lancasterens smukke himmelfart