I øjeblikket lokker en række bilimportører med garanterede mindstepriser for den brugte bil ved køb af en ny.
Få mindst 35.000 kr. mere, end din brugte bil er værd, ved køb af en 5-dørs Chevrolet Cruze, mindst 18.000 kr. ved køb af en 5-dørs Toyota Aygo, få mindst 15.000 kr. ved køb af udvalgte Citroën C1, C3 eller C3 Picasso eller mindst 40.000 kr. ved køb af en Renault Clio Dci - eller en rabat i ren handel.

Sådan lyder budskaberne i en række annoncer.

Kampagner med en garanteret mindstepris for den gamle bil er ikke noget nyt, men de har fået vind i sejlene på det seneste.

- Det er uheldigt, fordi det er pris-sløring. Hvis en kunde får 35.000 kr. mere for sin brugte bil, end den er værd, må udsalgsprisen på den nye jo også være 35.000 kr. for høj. Men det er samtidig et udtryk for vores høje afgif tssystem, og at forhandlerne derfor må være kreative for at tjene penge, siger Allan Skytte Christensen, der er forbrugerøkonom i FDM.

Som bilkøber in spe er der derfor en række ting, som man skal være opmærksom på, hvis der lokkes med en bestemt garanteret prissum for ens gamle bil. Hvis det er bundet op på køb af bestemte modeller - og det sker ofte - skal man være sikker på, om de overhovedet passer til ens behov og tage det i betragtning, hvis det for eksempel er modeller med udstyr, som der er stort værditab på.

Rent praktisk vil en importør, som går 10.000 kr. ned i nettoprisen på en ny bil, kunne sænke udsalgsprisen med 30.000 kroner. Derfor koster det kun forhandleren 10.000 kr. at give 30.000 kr. i rabat. Ifølge FDM kan der da også være penge at hente, hvis ens gamle bil ikke er noget værd. Men hvis den i ovenstående tilfælde har en værdi på 10.000 kr., kan det være en fordel at sælge den selv, og så få en rabat hos forhandleren.

- Så man skal gøre sig klart, hvad ens gamle bil er værd, og man skal i hvert fald have en samlet rabat, som er større en den, siger Allan Skytte Christensen, som pointerer, at der vil være to slags rabatter at handle om. Både den, som importør eller forhandler henter ved at sætte udsalgsprisen ned, og den rabat, som der stadig vil være på nye biler.

Chevrolet er af de importører, der har kampagner hele tiden. Det handler kort og godt om at kunne følge markedet, lyder det fra Brian Groth, som er salgschef hos Chevrolet.

- Det er et meget prisfølsomt marked, og det her er en måde at komme i kontakt med kunderne på. Hvis en konkurrent kan tilbyde 100.000 kr for den brugte, kan vi tilbyde 135.000 kr., siger Brian Groth.

Kunden kan dog ikke forvente at få rabatten, hvis vedkommende vil handle rent uden byttebil.

- Så er det en forhandlingssituation mellem kunden og forhandleren. Og så handler det om, hvor dygtig kunden er til at forhandle, siger Brian Groth, som heller ikke kunne forestille sig at sænke udsalgsprisen for at gøre det mere overskueligt.

- Så ville kunderne alligevel spørge på rabat, siger han.

Heller ikke hos Toyota kan man få sikkerhed for en lignende stor rabat, hvis man ikke har en brugt byttebil. Anders Tystrup, som er pressechef hos Toyota Danmark, forklarer baggrunden for den type kampagne:

- Vi mener, at den markedsføring rammer bedst. En af de kunder, som kunne tænke sig en Aygo, har måske en ældre bil, hvor der er udsigt til reparationer, og her kommer et sådant tilbud ind, siger han.

Måske kan det i nogle tilfælde betale sig at finde et gammel bil til at give i bytte og dermed få rabatten på en ny.

Vi har talt med en fynsk brugtforhandler, som i flere tilfælde tidligere har solgt køreklare ”skrotbiler”, da en anden importør for et par år siden havde kampagne med en garanteret mindstepris, som kun kunne fås mod at aflevere den brugte. Han har dog ikke haft sådan en trafik for nylig.
  • Af:

Mere om emnet

Se alle

Pas på