Vindere af alternativ nobelpris kommer til SDU 28. marts.
Odense: Hvorfor bliver diskoskastere svimle under udøvelse af deres idræt, mens hammerkastere ikke gør det? Tænker mennesker mindre klart, når de skal tisse? Og hvorfor parrer biller sig med ølflasker?

Emner som disse har været genstand for seriøs forskning. Og forskning af den slags kan medføre, at man modtager en Ig Nobel Prize.

Denne ganske alternative nobelpris har været uddelt årligt siden 1991. Med hæder til forskere, der har bevæget sig ud i det tilsyneladende ganske nørdede.

På onsdag kommer fire prismodtagere samt stifteren af Ig-prisen til Odense for at holde foredrag.

Her kan man møde Marc Abrahams, der indstiftede prisen og vil fortælle om baggrunden og ceremonierne på Harvard i forbindelse med overrækkelsen. Samt ikke mindst om noget af den forskning, der har vundet priser.

Fra Italien kommer Andrea Rapisarda og Alessandro Pluchino fra Institut for Fysik og Astronomi på universitetet i Catania. De har påvist, at virksomheder bliver mere effektive, hvis ansatte forfremmes efter et tilfældighedsprincip.

Norske Harald Moi fra Institutt for klinisk Medisin på Oslos universitet vil fortælle om sin forskning udi det første kendte tilfælde af gonoré-smitte overført via en lolita-dukke.

Sofia Dahl fra Aalborg Universitet har tidligere været med til at påvise, at folk ser gennemgående venligere ud, når de synger høje toner, end når de synger mere dybt.

Og endelig Peter Lommer Kristensen og Louise Færch fra Hillerød Hospital samt Christian Stevns fra Steno Diabetes Center. De tre har gennem forsøg påvist, at der ikke er hold i en dansk vandrehistorie: At man kan blive beruset ved at tage fodbad i alkohol.

Arrangementet finder sted på onsdag kl. 19 i auditorium U45 på SDU i Odense. Det er gratis at deltage, men billetter skal bestilles hos UNF Danmark (Ungdommens Naturvidenskabelige Forening) via hjemmesiden, unf.dk.
  • Eriksen_Jesper_Mads_(2015)_005

    Af:

    Årgang 1963. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1989. Arbejder primært på Odense-redaktionen, men også med kultur og sport. All-round-reportage-journalist og klummeskriver.