Fyens.dk støtter vandprojekt: - Jeg vil gerne forandre verden - bare en smule

Vil du være med til at give rent vand til Afrika? Det vil fyens.dk. Følg med hele ugen, hvor vi skriver om et projekt - laangt væk fra Fyn, hvor en fynbo har sat sig for at give rent vand til en hel landsby i Congo.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fyens.dk støtter vandprojekt: - Jeg vil gerne forandre verden - bare en smule

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Man kan godt spørge sig selv "hvorfor lige Lukunki", når man kører forbi den langstrakte kæde af primitive hytter, der ligger indhyllet i støv ud til hovedvej N1 i den mineralrige Katangaprovins i Den Demokratiske Republik Congo.

Hvorfor har den 50-årige ingeniør Anders Flinck fra Villestofte i Odense kastet sin kærlighed på denne lille plet i verdens 12 største land?

Turister frarådes generelt at rejse til Congo, bl.a. på grund af den dårlige infrastruktur, korruption og etniske uroligheder i visse områder.

Men landet i Afrikas hjerte byder også på så modsætningsfyldte forhold, at få andre lande kan matche et udviklingsspring, der strækker fra kannibaler til miner med sjældne mineraler helt nødvendige for det 21. århundredes produktion af f.eks. mobiltelefoner.
Anders Flinck (tv) på besøg hos vandkomiteen og høvding Mwepo, som byder velkommen under et cirkelformet stråtag med en lille hårpisk i venstre hånd. Den moderne klædte høvding finder en skål kridt frem og laver en tyk hvid streg på sin ene kind.  Anders slipper med en kridtstreg på hånden. - Nu har du lov til at jage i bushen omkring landsbyen, smiler Mwepo velvidende, at her ikke er vilde dyr i kilometers omkreds. Kridtstregen er et velkomstritual.
Anders Flinck (tv) på besøg hos vandkomiteen og høvding Mwepo, som byder velkommen under et cirkelformet stråtag med en lille hårpisk i venstre hånd. Den moderne klædte høvding finder en skål kridt frem og laver en tyk hvid streg på sin ene kind. Anders slipper med en kridtstreg på hånden. - Nu har du lov til at jage i bushen omkring landsbyen, smiler Mwepo velvidende, at her ikke er vilde dyr i kilometers omkreds. Kridtstregen er et velkomstritual.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Anders hjælper - fordi han kan

Men det er nu ikke noget af det, der har fået Anders Flinck til at forsøge at skaffe rent vand til Lukunki, afslører han, da den hvide Toyota Hilux 2.8 diesel humper gennem endnu et stort hul på hovedvejen.

- Det er, fordi jeg kan, siger han drillende.

Og så må vi vente lidt med den anden del af forklaringen. For i dag skal Anders Flinck på høflighedsvisit hos de tre høvdinge i Lunkunki.

Lige indenfor bygrænsen bor den 68-årige Chola Melabi og hendes barnebarn Eunice på otte. Eunice har boet hos sin bedstemor de sidste to år - siden hendes mor døde af kolera efter at have drukket vand, som var blevet forurenet af afføringsbakterier.

Det er den slags der kan ske, når brønden ikke er ordentligt dækket til, og voldsomme regnskyl pløjer sig ned til nogle af de hastigt gravede, primitive toiletter i området.

Hjulpet med rent drikkevand før

Og dét er en af årsagerne til, at høvding Mwepo i Lukunki gerne vil have rent drikkevand til byen - rent drikkevand pumpet op fra undergrunden og fordelt til alle dele af landsbyen i vandrør.

Så høvdingen er glad, da han ser Anders Flinck kommende gående.
På en måde er det Mwepo, der er skyld i, at Anders nu igen er i Congo.

Anders Flinck har nemlig været i landet flere gange tidligere og renoveret både strøm og vandforsyning, samt givet en mindre landsby rent vand.

Det var i nabobyen Mununu - et projekt Danida finansierede og metodistkirken stod for med Anders som projektleder.

Da Mwepo så, hvor mange færre, der blev syge, fordi de ikke længere drak inficeret vand, greb han fat i Anders.

Ændre lidt hjemme - ændre meget ude

Aftalen blev, at hvis høvdingen og indbyggerne i Lukunki selv kunne skaffe penge til en vandboring, ville Anders prøve at skaffe penge til alt det andet.

Anders havde regnet med, at det ville købe ham masser af tid, men allerede et halvt år efter henvendte Mwepo sig igen.

Nu havde landsbyen både betalt for vandboringen og fået den lavet - så hvornår kunne Monsieur Flinck være tilbage?

Nu er han her så - for at lave forarbejdet.

Det vil sige at tjekke, om vandboringen har den fornødne kvalitet, og dels få nogle af de lokale til at hjælpe med til at måle ud, hvor rør og vandhaner skal placeres, så ingen får mere end 100 meter til nærmeste vandhane.

Finansieringen af projektet er stadig ikke på plads, men det arbejder Flinck på - i samarbejde med Fynske Medier og Metodistkirken.

- Det giver en enorm livsglæde at se, hvor glade de bliver for at få vand. Og hvis du så regner ud, hvor meget det koster at give så mange mennesker rent drikkevand - jamen, det er jo peanuts.

Og for Anders Flinck er engagementet i Congo først og fremmest et spørgsmål om at være med til at udrette noget - og gøre en forskel:

- På nogle punkter kompenserer min indsats for det lidt, man kan udrette herhjemme - og det lidt man kan ændre. Jeg vil gerne være med til noget, som kan forandre verden bare en lille bitte smule. Og her ser jeg en mulighed, hvor mine evner rækker.

- Jeg er først og fremmest praktiker. Og hvis jeg kan bidrage med noget i verden, er det bare at komme i gang.

Sådan hjælper du

Indbetalingskonto: 3574 11015522

Du må meget gerne skrive dit navn på overførslen, for vi offentliggører løbende bidragsyderne. Anonyme donorer kan skrive "ano".

Hver krone går direkte og ubeskåret til rent vand i Lukunki.

Så meget koster rent vand i materialer - det dyreste først (udvalgte poster):

- Et vandtårn = 107.500 kroner

- Transformer og tilslutning til strøm = 88.000 kroner

- strømforsyning og styring = 50.000 kroner

- Pumpesystem m. reservedele = 35.600

Fyens.dk støtter vandprojekt: - Jeg vil gerne forandre verden - bare en smule

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce