Formanden for Etisk Råd, Jacob Birkler, mener, at der er grund til bekymring, når en 15-årig får fjernet brysterne, som Caspian Drumm har fået det

- De etiske røde lamper tændes afgjort, når der dukker en sag op som den her. Der er flere elementer i den, der kan være et behov for se nærmere på.

Det siger formanden for Etisk Råd Jacob Birkler, efter det er kommet frem, at privathospitalet H.C. Andersen-klinikken, der ligger i Odense, har gennemført en operation, hvor den 15-årige Caspian Drumm har fået bortopereret sine bryster. Baggrunden for operationen er, at pigen allerede i en tidlig alder ikke følte sig hjemme i sin egen krop. I stedet havde og har Caspian Drumm opfattet sig selv som en dreng.

Jacob Birkler mener dog, at sagen indeholder nogle etiske problemer.

Tre aspekter

- Der er tre aspekter, som giver anledning til etiske overvejelser. Det ene handler om forskellen på det offentliges og de privates behandlingstilbud. Der er tilsyneladende forskel på, hvordan henvendelserne håndteres. Man skal tænke på, at der kan opstå behov for efterbehandling, som eventuelt skal foregå i offentligt regi, men operation er jo foretaget på en privat klinik, siger han og fortsætter:

- Det andet handler om alderen og kønsidentitet. Når man er 15 år, så er ens identitet under stor forandring, og den er præget af usikkerhed, pointerer Jacob Birkler, der lægger vægt på, at det tredje aspekt i hans øjne vejer tungt.

- Det bør diskutteres, hvad der er et legitimt indgreb i den alder. Der er tale om et indgreb på baggrund af identitetsspørgsmål og en persons psykiske velbebefinden. Normalt er det somatiske årsager, der begrunder den slags operationer. Det kunne være et præventivt indgreb i forhold til brystkræft, siger han og understreger han.

- Jeg forholder mig til etikken, og der er der noget at komme efter, men jeg kender ikke situationen i detaljer, og derfor kan og vil jeg ikke dømme nogen, men min vurdering er, at der grund til etisk bekymring, fastslår han.

Svær diskussion

Gunna Christiansen, der også er medlem af Etisk Råd, mener det er en svær diskussion.

- Man kan diskutere, om det er etisk forsvarligt eller ej. Det vil kræve et indgående kendskab til sagen og en alvorlig diskussion af præmisserne. Det er en meget ung alder at få foretaget en operation, der er så uigenkaldelig. I alderen 12 til 18 år gennemgår vi en meget stor personlig udvikling, og personen her er 15 år og altså kun halvvejs i den fase. Derfor kan der ligge et stort problem her, siger Gunna Christiansen, der dog samtidig peger på, at der kan være elementer i Caspian Drumms sag der entydigt legitimerer operationen.

- Det kan være voldsomt psykisk belastende at være fanget i en krop, man ikke føler sig hjemme i, og jeg kan i den konkrete sag kun håbe, at indgrebet er meget velbegrundet, siger Gunna Christiansen, der understreger, at sagen ikke har været drøftet i Etisk Råd, og derfor udtaler hun sig ikke på vegne af rådet.

Læs mere i Fyens Stiftstidende lørdag
  • Fyns Amts Avis

Mere om emnet

Se alle

EL: 15-årige skal kunne skifte køn

1
Kirurg efter bryst-kritik: - Jeg stopper med at lave de operationer

Kirurg efter bryst-kritik: - Jeg stopper med at lave de operationer

5
Fjernede bryster på ung pige: Hård kritik af kirurg

Fjernede bryster på ung pige: Hård kritik af kirurg