Fra Rynkeby til Frilandsmuseet

Turistvognmand Vagn Andersen (tv) fra Lyngby har som kasserer i "Frilandsmuseets Venner" haft en stor opgave med at sikre penge til handlen med Ellen Henriksen.
Foto: Kim Rune

Fra Rynkeby til Frilandsmuseet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HISTORIE: Fynsk maskinværksted får en central placering i Frilandsmuseets Andelsby

RYNKEBY: En beskeden og nærmest uanseelig værkstedsbygning midt i Rynkeby er på vej mod en ny fremtid som historiefortæller på Frilandsmuseet i Lyngby.

H.C. Henriksens Smede- og Maskinværksted får en central placering i Frilandsmuseets nye Andelsby, hvortil den flyttes i løbet af de næste par år. Der skal blot lige skaffes seks millioner kroner til nedtagning og flytning.

Det "nye samfund"

Andelsbyen, der er under etablering, skal berette om "det nye samfund" som udviklede sig og levede i perioden fra 1880 til 1950 i pagt med den begyndende industrialisering og ikke mindst ved jernbanens sammenbinding af landet.

Værkstedet i Rynkeby står i hovedtrækkene uændret fra dengang i 1914, hvor det blev overtaget af H.C. Henriksen, der drev det til sin død i 1956. Han byggede små tærskeværker, halmpakkere, kværne og sækkeløftere og lavede også reparationer på landbrugsmaskiner og efterhånden også vvs-arbejde.

Efter hans død fortsatte sønnen, Erik Henriksen, i samme spor frem til 1970, hvor han fik en mindre blodprop. Så gik tiden og værkstedet i stå.

- Men da han var kommet sig lidt, gik han hver dag på værkstedet og puslede med ét eller andet. Det blev han ved med lige til sin død i 1985, fortæller søsteren, Ellen Henriksen, 84 år.

Efter moderens tidlige død blev Ellen Henriksen husbestyrer først for sin far, siden for sin bror. Hun nåede dog at slippe hjemmefra og til England som au pair-pige i 15 måneder.

- I den tid havde vi en husbestyrerinde ansat. Der skulle jo laves mad til tre mand udover min far, fortæller Ellen Henriksen.

De tre ansatte boede allesammen i et kammer på loftet over smedjen, hvor de delte sengehalm med musene.

Ellen Henriksen er nu flyttet til en moderne ældrebolig i den modsatte ende af Rynkeby, men hun cykler ofte tilbage til det gamle hjem:

- Ikke, fordi jeg savner det, men jeg skal jo besøge de gamle naboer. Dem savner jeg...

Hun solgte ejendommen til støtteforeningen "Frilandsmuseets Venner", som siden har solgt boligen og grunden videre til Rynkeby Smedie ved siden af. Derefter har "Vennerne" og Frilandsmuseet en frist på fire år til at flytte den 170 kvadratmeter store værkstedsbygning.

Tre værksteder

H.C. Henriksens virksomhed bestod i realiteten af tre værksteder: Et træværksted (nærmest et lille karetmagerværksted), et maskinværksted med drejebænk osv. og en traditionel smedje.

Alle maskiner blev trukket af remhjulene på én gennemgående aksel - kaldet forlagstøj.Oprindeligt blev trækkraften leveret af en petroleumsmotor, som siden blev erstattet af elmotorer, først en jævnstrømsmotor, siden en vekselstrømsmotor.
- En af mine kolleger fra Frilandsmuseet kom tilfældigt kørende forbi og huggede bremsen i, da han fik øje på værkstedet, fortæller arkitekt Niels Erik Jensen, som allerede har tømt lokalerne for
- En af mine kolleger fra Frilandsmuseet kom tilfældigt kørende forbi og huggede bremsen i, da han fik øje på værkstedet, fortæller arkitekt Niels Erik Jensen, som allerede har tømt lokalerne for "en container fyldt med værktøj".
Foto: Kim Rune

Fra Rynkeby til Frilandsmuseet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce