Den langelandske hjertestarterforening udvikler ny teknologi til at redde liv.
Langeland er nu gået i gang med at opbygge et beredskab, som skal hjælpe borgere, der falder om med hjertestop.

Det er formanden for Langeland Hjertestarterforening, Henrik Schakow, som er gået sammen med overlæge på hjertemedicinsk afdeling på OUH, Finn L. Henriksen, direktør i Geveko ITS, Bruno Hansen og direktør for Proces Support A/S, Per Schorling om at danne firmaet FirstAED.

Det skriver Fyns Amts Avis onsdag.

Beredskabet fungerer sådan, at personalet på alarmcentralen kan se, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret på Langeland.

I dag står der 81 hjertestartere på øen, og de har alle tilknyttet førstehjælpere.

iPhone som gps

Men de tilknyttede førstehjælpere kan befinde sig på den helt anden ende af øen, i København eller på den anden side af jordkloden. Og en anden førstehjælper kan befinde sig tættere på den akut syge borger.

For at løse det problem vil FirstAED udstyre hver enkelt førstehjælper med en iPhone, så man på alarmcentralen via gps kan se på et kort, hvor de nærmeste førstehjælpere er placeret. De 10 nærmeste får en sms, hvor de kan svare ja eller nej til at hjælpe.

De tre, der hurtigst svarer, bliver vist vej til den syge medborger. En skal yde øjeblikkelig førstehjælp, en skal hente den nærmeste hjertestarter, mens den sidste skal kommunikere med alarmcentralen.

- Målet er at få førstehjælperne frem inden fem minutter, siger Henrik Schakow, formand for Langeland Hjertestarterforening.

Der er 3500 hjertestop i Danmark om året. Kun fem procent overlever.

Der er planlagt informationsmøder i Borgernes Hus i Rudkøbing den 29. september, i Nordlangelandshallen den 12. oktober og og på Humble Hotel den 13. oktober. Alle møder begynder klokken 19.

Læs mere i Fyns Amts Avis onsdag.
  • fyens.dk