Sommer på Skudehavnen

Rudkøbings Skudehavns sommerrestaurant har mest plads udenfor. Her et kig indenfor, hvor buffetens stege skæres for.
Foto: Jens Wognsen

Sommer på Skudehavnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kunne have været på Skagen, med god mad i havnekanten, tilsat malerisk solnedgang. Det var på Hotel Rudkøbing Skudehavns nye dæk

Et diskret skilt ved Havnegade i Rudkøbing viser ned til Hotel Rudkøbing Skudehavn, der ved vintertid tager imod selskaber, konferencer og kongresser, men i sommerperioden er en ganske anden restaurant. En sommerrestaurant, hvor sejlere og landkrabber kan mødes ”på midten” og nyde en aften med mad fra et enkelt menukort eller en carvery buffet.

Vejen snor sig hyggeligt rundt om de mange smukt malede træhuse. En helt anden verden end gamle Rudkøbing på den anden side af Havnevej. Skudehavnens indgang ligger godt skjult mellem privatboliger og maritime klubhuse. Kun et skilt, der reklamerer for sommerens buffet, viser vejen.

Jeg har tidligere været på Skudehavnen til familie og venners runde fødselsdage på andre tider af året. En sommeraften er forvandlingen total. Lokalet er åbent ud mod restaurantens nye dækterrasse lige ved marinaens brokant med udsyn til skønne skibe, bro og bælt. Under de sorte parasoller og med vejrguder, som har sjælden sommerlig solnedgang på menuen, kan man ikke forlange mere. Feriefornemmelse af badehotel på Skagen, og så alt det, inden menukortet er studeret.
Mad anmeldelse af Restaurant Rudkøbing Skudehavn.
Mad anmeldelse af Restaurant Rudkøbing Skudehavn.
Foto: Jens Wognsen

Hummer, laks og taglioni

Kokken er klar til at skære for ved carvery-buffeten.

Vi vælger dog foreløbig blandt kortets fire forretter en pasta, som viser sig at være en herlig frisklavet taglioni. Den lange, tynde, flade pasta, der bruges meget til fiskeretter, er her en pæn, snoet bund under en skive varmrøget laks. Pastaen knaser lystigt af gulerod og rødløg, snittet julienne i fine tændstiktynde stave. Laksen er stegt med skindet på. Selvom man ikke spiser det sprøde skind, så har det gjort, at laksen, der ellers kunne være tør, har bevaret sit bløde, saftige fiskekød. Fisken har smag af salt, lime, hvidløg og snert af chili og ingefær. Pasta og laks hviler på en rand af blid hummersovs, og hele retten, serveret i en stor skålformet tallerken, er toppet med bredt revet parmesanost.

Vi kaster en venlig tanke til vores lokale tjener, Vivi Nielsen, som ved bestilling af for- og hovedret med sang på den langelandske sprogtone forsikrer, at selvom hun gerne ville sælge mest muligt, skulle vi måske lige vente med at bestille dessert.

Vi har valgt et glas af husets hvidvin til. En frisk Central Valley fra Chile med liflig eftersmag af frugt. Forinden er iskoldt vand på gammeldags sodavandsflaske med prop kommet på bordet sammen med lunt, sprød-skorpet franskbrød og koldt smør.

Fem slags velstegt kød

Samlet valg af kortets lammeculotte og buffet giver mulighed for at smage på fem forskellige slags kød med tilbehør. Mine lam-spisende bordfæller henånder saligt over perfekt rosastegt lammeculotte. Fire skiver, så møre, at gaflen klarer knivens arbejde, lagt på bund af dampet spinat. Kødet smager sydlandsk af hvidløg, rosmarin og timian. Rundt om den lille ø af kød i midten er en smuk ”brænding” af couscous-gryn, som har fået stænk af olie og mynte-pesto. Der er råstegte kartoffelbåde og lammesky, smagt til med ribsgelé. Vi vælger husets rødvin. En krydret dacapo til Central Valley.

Der er ingen vej tilbage. Plads i køen ved buffeten, hvor der er kartoffelbåde og nye kartofler, stegt sprøde i ovn. En lækker salatbuffet med sprødt grønt, fintsnittet og friskt. Amerikansk coleslaw, sprøde croutoner samt to slags dressing gør, at man kan gå uden om den store gryde med brun sovs. Efter kokkens ferme udskæring kan der ved bordet spilles igen mod det møre lam med ligeså velstegt skinke, flæskesteg med knasesvær, oksefilet og kylling. ”Spis, hvad du kan”, opfordrer buffeten. Der var den aften mange, der kunne meget. Højttoppede tallerkener forsvinder i ét væk ud på dækket. Her er solen ved at gå i orange og ned. Vi tager en kop velbrygget mokka med ud til vandet. Så oplevede man alligevel en perfekt sommeraften i år.

Sommer på Skudehavnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce